Glas Javnosti

NARODNA BIBLIOTEKA I NOVI PROJEKAT: U Smederevu se formira virtuelna biblioteka srednjovekovnih knjiga despota Đurđa Brankovića

Društvo
Autor: Glas javnosti

Narodna biblioteka Smederevo započela je prirpeme za velikih poduhvat - prikupljanje digitalnih kopija i skeniranih fragmenata rukopisa koji su pripadali srednjovekovnoj biblioteci despota Đurđa Brankovića koja se nalazila na dvoru u Smederevu.

Određeni broj rukopisa je u inostrastvu što otežava poduhvat, ali prvi koraci formiranja vladarske smederevske virtuelne biblioteke su već načinjeni.
Srpski psaltir poznatiji kao Minhenski psaltir, jer se nalazi u Narodnoj biblioteci grada Minhena, i smatra se jednom od najvrednijih primeraka stare knjige u Nemačkoj, zahvaljujući dobroj saradnji sa Muzejom u Smederevu, prvi je stigao u nekadašnji despotov grad. U posedu gradske biblioteke u Smederevu od skoro je fototipsko izdanje psaltira iz 1972. godine, prenosi portal Ekapija.

Među knjigama koje su pripadale najvećoj biblioteci srednjovekovne Srbije u Smederevu je Mađarska ilustrovana hronika - prikaz srednjovekovne Mađarske iz 1370. godine, a original je pripadao Đurđu Brankoviću. Posni triod pisan za despota 1434. danas se nalazi u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi. Neki rukopisi su u Parizu, a neki na Svetoj gori.
Smederersko četvorojevanđelje pisano u prvoj trećini 15.veka na papiru na 360 listova nalazi se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR