Glas Javnosti

Napredak Srbije u dobročinstvu – najviše donirali građani..

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija je uz Češku i Kinu postigla najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine.

Dvadesetsedmo mesto na ovogodišnjem Svetskom indeksu davanja, pokazuje osećaj solidarnosti i humanosti građana Srbije, posebno u kriznim vremenima. Najviše su donirali u humanitarne svrhe, pre svega za lečenje dece. Donacija bi bilo i više kada bi država pre svega ukinula PDV na donacije.

Teška vremena, pokazalo se, bude humanost. Taj ispit položili smo i u vreme kovid pandemije.

Milica Anđelković Jovanović iz "Ženskog solidarnog fronta" iz Vranja kaže da su za dvadesetak dana uspeli skupe oko 20.000 dinara u novcu, kao i u robi: alkohol, hirurške maske, nanometari, boce sa kiseonikom.

"Kada se korona stišala, shvatili smo da su njene posledice i dalje tu", kaže Anđelković Jovanovićeva.

Dodaje da su opet digli čitavu zajednicu na noge, te da se odazvalo preko 500 pojedinaca i firmi iz Vranja" koje su pomogle.

Hrana najugroženijima 

Nedopustivo je da dnevno bacimo dva miliona tona hrane. Zbog onih koji jedva preživljavaju, pre dve godine pokrenuta je akcija "Spasimo hranu, spasimo humanost".

Željko Mitrovski iz Fondacije "Divac" objašnjava da uglavnom velike kompanije doniraju hranu kroz kampanju bankama hrane, te da potom regionalne banke hrane doniraju najugroženijem stanovništvu širom zemlje.

"Prošle godine bili smo fokusirani na jug zemlje, gde su određene donacije bile upućene najugroženijima na jugu zemlje. Ove godine će to takođe biti slučaj. Velike kompanije koje doniraju hranu će je tamo distribuirati. Apsolutno nam ostaje u fokusu", ističe Mitrovski.

Kako bi država mogla da pomogne 

Donacija bi bilo i više kada bi država pomogla, na primer ukidanjem PDV-a na donacije.

Veran Matić iz Srpskog filantropskog foruma ističe da bi mnogo veća količina hrane bila u opticaju da je država prihvatila njihove predloge.

"Pojedine kompanije se još uvek odlučuju na to da unište hranu, jer ih to ništa ne košta. Ako bi donirali, morali bi da plate PDV na to što su donirali. To je potpuno nerazumno", ukazuje Matić.

Građani najviše doniraju

Za visoko mesto na listi dobročinstva prema Svetskom indeksu davanja, najzaslužniji su građani. Čak 60 odsto donacija prošle godine je od građana. Ujedinili su se u humanitarnim akcijama da pomognu najmlađima u borbi za život.

"U prethodne dve godine 30 odsto našeg budžeta dolazilo je od građana, od pojedinaca. To je jedan segment koji objašnjava zašto je došlo do ovolikog skoka na Svetskom indeksu davanja, jer su se građani aktivirali, žele da pomognu", naglašava Mitrovski.

Zbog brojnih problema, samo šest odsto građana voljno je da volontira. Nema ni dovoljno organizovanih volonterskih akcija. Možda se stvari poprave izmenama Zakona o volontiranju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR