Glas Javnosti

NAPREDAK: Naučnici iz Srbije razvijaju baterije za čiju proizvodnju neće biti potreban litijum

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživački tim okupljen oko projekta HiSuperBat, koji se finansira u okviru PROMIS programa Fonda za nauku Republike Srbije namenjenog podršci mladim istraživačima, razvija multivalentne-jonske baterije koje će moći da zamene upotrebu litijum-jonskih baterija čime će se doprineti jeftinijoj i ekološki održivijoj proizvodnji baterija koje mogu imati široku primenu u privredi.

Litijum-jonske baterije su do sada predstavljale najbolje rešenje kada je u pitanju skladištenje velikih količina obnovljive energije. Možemo ih naći svuda: od mobilnih telefona, preko laptopova do električnih automobila. Ipak, proizvodnja litijum-jonskih baterija sa sobom nosi izazove, od ograničenih resursa litijuma, do skupe i manje bezbedne proizvodnje koja može imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu.
Upravo zato istraživači projekta HiSuperBat sa rukovodiocem dr Milicom Vujković sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu razvijaju dostupnije i bezbednije alternative. U pitanju je razvoj baterija baziranih na multivalentnim jonima kao što su kalcijumovi, magnezijumovi i aluminijumovi joni, prenosi portal Ekapija.

Multivalentne-jonske baterije omogućavaju jeftiniju, jednostavniju i bezbedniju proizvodnju, a samim tim i cenu ovih baterija, jer se radi o elementima koji su mnogo više dostupni u prirodi i čija je proizvodnja bezbednija.
Koristeći inovativni pristup HiSuperBat projekat će razviti nove i isplative elektrodne materijale visokog kapaciteta, za njihovu primenu u kalcijum, magnezijum ili aluminijum-jonskim baterijama. U tom smislu, biće rešena ključna pitanja koja se odnose na malu sposobnost skladištenja energije. Takođe, istraživači će razviti hibridni model baterija u obliku novčića koji ne sadrži litijum niti zapaljivi toksični elektrolit.
Rezultati ovog projekta finansiranog u okviru PROMIS programa Fonda za nauku omogućiće razvoj nove generacije uređaja za skladištenje energije, odnosno baterija. U pitanju je ne samo značajan naučni rezultat, već i naučno rešenje koje je direktno primenljivo u različitim privrednim granama i koje će obezbediti održiviju proizvodnju, smanjiti zagađenje životne sredine i omogućiti jeftinije i bezbednije baterije za sve nas.

- PROMIS program je prvi program Fonda za nauku Republike Srbije koji pruža šansu upravo mladim istraživačima da svoje ideje realizuju kroz velike naučnoistraživačke projekte. Republika Srbija je obezbedila 9 mil EUR za realizaciju 59 izvrsnih projekata. Svi projekti su prošli kroz veoma konkurentan proces selekcije koju su kroz dve faze obavljali inostrani, međunarodno priznati eksperti sa preko 10 godina iskustva u naučnoistraživačkom radu.
Upravo je ta kompetitivnost i pomogla našim mladim istraživačima da podignu kvalitet svojih istraživanja i da potom kroz međunarodnu saradnju osnaže svoje naučnoistraživačke kapacitete. Ponosni smo na činjenicu da su se mladi istraživači osposobili za projektne menadžere, da su kreirali svoje timove i radili na važnim idejama koje su ih motivisale.

Projekat HiSuperBat, kao i ostalih 58 projekata su ostvarili značajne naučne rezultate. Objavljen je veliki broj naučnih publikacija, od čega je značajan broj objavljen u najprestižnijim međunarodnim naučnim časopisima. Naša misija i naš zadatak je da obezbedimo kvalitetne uslove za adekvatno bavljenje naučnoistraživačkim radom i da kroz naše programe ojačamo kapacitete naučnoistraživačkih organizacija i naučnika koji će kroz naučnoistraživački rad pomerati granice saznanja i omogućiti razvoj naučnih i tehnoloških rešenja koja će doprineti unapređenju kvaliteta života u različitim aspektima.
A koliko smo u tome uspeli i koliko Srbija zaista ima izvanredne mlade istraživače, govori između ostalog i činjenica da je jedan od istraživačkih timova sa PROMIS programa nedavno osvojio ERC Starting grant u vrednosti od 1,5 mil EUR koji Evropski istraživački savet dodelјuje najbolјim evropskim projektima i istraživačima - ističe za eKapiju dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR