Glas Javnosti

NAPRAVITE MALI MINI ODMORA: Evo kako da za PRAZNIKE uzmete čak 12 DANA SLOBODNO

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa samo četiri dana od godišnjeg, za predstojeće praznike može da se napravi pravi mini-odmor.

Već sledeće nedelje stiže nam Uskrs, a uz njega i dva neradna dana (petak i ponedeljak). S obzirom na to da nakon toga, već posle četiri dana imamo i 1. maj, Praznik rada, pruža nam se lepa prilika za spajanje praznika.

Uz malo kalendarskog žongliranja moći ćemo dodatno da odmorimo od poslovnih obaveza, poziva, imejlova, zumova... Nije potrebno mnogo da se od nekoliko slobodnih dana napravi mini godišnji odmor.



Pametniji od šefa...

Spajanje dana praznika i slobodnih dana ili dana od pripadajućeg godišnjeg odmora "sport“ je zaposlenih u Srbiji koji ima višedecenijsku tradiciju. S promenom političkog sistema i uvrštavanjem i verskih praznika u državni kalendar praznika i neradnih dana, samo se proširila lepeza mogućnosti da se "bude pametniji od šefa“ i od dan-dva praznika napravi mini-odmor.

Pravila ovog "sporta“ su jednostavna, uzeti slobodne dane ili nekoliko dana "od godišnjeg odmora“, i to u dane između praznika i vikenda. Takvu mogućnost imali smo za Dan državnosti, 15. i 16. februara, kada je trebalo tri slobodna dana dodati neradnom utorku i sredi i "napraviti“ devet dana bez odlaska na posao.



Onima koji nisu iskoristili tu mogućnost sada se pruža nova prilika. Naime, Uskrs (pravoslavni) državni je praznik, a njegova proslava počinje na Veliki petak, 22. aprila po "civilnom“ gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru (odnosno, 9. februara po julijanskom), a završava u ponedeljak 25. aprila.

Potom bi trebalo da se radi četiri dana, od utorka do petka, a već u nedelju i ponedeljak, 1. i 2. maja, ponovo je državni praznik – Dan rada. Pošto ove godine čuveni 1. maj pada u nedelju, a ovaj praznik se obeležava dva dana, neradni dan je i utorak, 3. maj.



I upravo su ta četiri dana "između“ prilika za dodatni godišnji odmor. Sa četiri dana, bilo da su prethodno zarađeni slobodni dani ili su uzeti od pripadajućeg godišnjeg odmora, moglo bi da se spoji čak 12 neradnih dana.

Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Fleksibilni slobodni dani

Naravno, za ovu igru "budi pametniji od šefa“ ipak je potrebno da upravo taj šef sa tim bude saglasan. U Srbiji je obično prvi uslov za ovakvo "spajanje“ da je "šef“, direktor ili već ko je nadređeni, tu priliku već iskoristio. Ukoliko imate sreće da je vaš šef odsustvovao za, recimo, novogodišnje ili božićne praznike, ili za protekli Dan državnosti, možete da probate da vi spojite dane za ovaj.

Drugi uslov je formalni, da se u firmi godišnji odmori i slobodni dani shvataju fleksibilno i da su mogući ovakvi ad hok dogovori. Jer, prema odredbama Zakona o radu, slobodni dani koje biste mogli da nakupite tokom godine, tzv. plaćeno odsustvo, zapravo se daju samo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine. Zakon predviđa da se dobijaju u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, ali i "u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu“.



Dodatno zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, računajući i dan davanja krvi.

Interni akt firme

Kod godišnjeg odmora situacija je sledeća. I tu mora da postoji neki interni akt firme koji kaže da se godišnji odmor može koristiti u više od dva dela, odnosno "na parče". Naime, član 73. Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova.



Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Ukoliko sada "propustite“ priliku da "spojite praznike“, sledeća mogućnost je tek za Novu godinu, piše Objektiv.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR