Glas Javnosti

Наплаћују ванредно чишћење: Управници зграда добили упутства о поступању у време опасности од ширења вируса

Društvo
Autor: Novosti.rs

Станари и управници одлажу састанке због вируса, а планирају дезинфекцију свих заједничких просторија. "Стамбено" ради уобичајено, а приватници добијају више захтеве за сређивање солитера

Новонастала ситуација са вирусом корона почела је да се одражава и на функционисање стамбених заједница у главном граду. На иницијативу станара, а у договору са управницима, у већини зграда састанци кућног савета су одложени до даљег. И док се комшијска окупљања проређују, захтева за ванредно чишћење и дезифекцију заједничких просторија засада нема у великој мери, али се суседи распитују о тој могућностима.

 Док траје овакво стање, у многим вишеспратницама преговори управника и станара одвијаће се путем заједничких група на друштвеним мрежама. Уколико се догоде неке хитне ситуације, као што су веће хаварије у згради, управник ће бити у првим "борбеним редовима" и комуницираће с мајсторима како се не би стварала гужва у ходницима.

 - Удружење професионалних управника донело је нека упутства за понашање у оваквим ситуацијама. Али и сами станари поступају одговорно, па предлажу да одлуке доносимо електронским гласањем. Ако треба нешто да се поправи, доћи ће управник, а препорука је да станари не излазе у ходник у групама и да не одржавају састанке - наводи, за "Новости", Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда.

 Једном недељно, према стандардној процедури, екипе "Градског стамбеног" чисте стамбене објекте који су у њиховом систему одржавања. Како смо незванично сазнали, ово предузеће наставиће да се понаша убичајено све док не добије директиву да пооштри мере за одржавање хигијене.

 Међутим, у појединим приватним фирмама које се баве чишћењем зграда речено нам је да су последњих дана добијали позиве и захтеве за њихово додатно ангажовање.

 - Распитивали су се да ли постоји могућност да, осим два пута недељно, чистимо и више од тога. То је могуће, али станари треба да знају да ће додатну услугу и додатно платити. Међу средствима која користимо за чишћење свакако има и дезинфекционих средства - наводе у једној престоничког фирми за чишћење.

 УСТАНОВЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Грдаска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић упутила је у среду допис свим установама социјалне заштите, као и осталим пружаоцима услуга, о потреби појачане приправности запослених. Она је указала на посебан опрез и одговорност у раду са корисницима, а поводом првих регистрованих случајева вируса корона у Србији. (Л. Ђ. Т.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR