Glas Javnosti

NAPADI ASTME KOD NAJMLAĐIH : U urbanim sredinama i zagađivači vazduha mogu da ih povećaju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veća izloženost zagađivačima vazduha povezana je sa povećanim rizikom od napada astme, ali molekularni mehanizmi koji leže u osnovi sposobnosti zagađivača vazduha da izazovu napade astme nisu dobro shvaćeni

Napadi astme, koji uključuju pogoršanje upale i sužavanje plućnih disajnih puteva, obično su uzrokovani virusnim respiratornim infekcijama, ali mogu biti uzrokovani i nevirusnim faktorima. Nova studija pokazuje da su viši nivoi zagađivača vazduha, posebno ozona i finih čestica, povezani sa povećanim rizikom od napada astme kod dece koja žive u urbanim centrima. Virusne respiratorne infekcije najčešći su uzrok napada astme, ali su nevirusni faktori, kao što su zagađivači vazduha, takođe povezani sa pojavom simptoma astme.

Studija o povezanosti napada astme kod dece i zagađivačima vazduha

Nedavna studija objavljena u časopisu Lancet Planetary Health izveštava da su viši nivoi zagađenja vazduha, posebno koncentracije ozona i finih čestica, povezani sa napadima astme i padom funkcije pluća kod dece koja žive u urbanim centrima. Istraživači su takođe primetili da ovi zagađivači vazduha mogu izazvati napade astme čak i kada su njihove koncentracije ispod nacionalnih standarda kvaliteta vazduha. Istraživači su dodali da su veće koncentracije ozona i finih čestica povezane sa aktivacijom specifičnih inflamatornih puteva u disajnim putevima, pomažući da se razume kako veći nivoi zagađivača mogu dovesti do povećanog rizika od napada astme kod dece koja žive u urbanim sredinama.


– Mislim da je ovaj rad veoma interesantan i važan jer su mogli ne samo da sagledaju pogoršanje astme, već su imali i podatke o odsustvu respiratornog virusa i ispitali druge ishode – rekla je dr Antonella Zanobetti, istraživač zdravlja životne sredine na Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu.

– Oni pokazuju povezanost između zagađenja vazduha i egzacerbacija astme koje se javljaju u odsustvu respiratornog provocirajućeg virusa. Stoga je zagađenje vazduha u ovoj studiji bilo pokretač egzacerbacija astme nezavisno od respiratornih virusnih infekcija, što je zauzvrat važno za razumevanje bioloških mehanizama – rekla je dr Zanobetti za Medical News Today (MNT).

– Njihova studija otišla je mnogo dalje od mnogih drugih studija u tome što su pažljivo analizirali vezu između zagađenja vazduha i pogoršanja astme, bez obzira na to da li su se ovi događaji desili tokom virusnih infekcija ili ne – dodao je dr Allen Dozor, profesor pedijatrije i šef Odeljenja pulmologije na Medicinskom fakultetu u Njujorku.

– Virusne infekcije veoma su česte kod dece i najteži slučajevi astme povezani su sa infekcijama gornjih disajnih puteva (URI) ili prehladama. Deca dobijaju neverovatan broj prehlada svake godine, ali za mnogu decu, posebno u oblastima sa visokim nivoom zagađenja vazduha, prehlade često dovode do teških napada astme. Važno je naglasiti da visoki nivoi zagađenja vazduha pogoršavaju i napade astme koji su povezani sa virusima i one koji nisu – istakao je dr Dozor.

Napadi astme: šta treba znati

Astma je hronično stanje koje karakteriše upala i sužavanje bronhija, glavnih disajnih puteva u plućima i njihovih grana.

Simptomi astme uključuju stezanje u grudima, nedostatak daha, kašalj i šištanje koji imaju tendenciju da se pogoršaju tokom pogoršanja astme.

Pogoršanje astme, takođe poznato kao napad astme, uključuje dalje sužavanje plućnih disajnih puteva usled zapaljenja ćelija disajnih puteva i kontrakcije bronhijalnih mišića. Ovo je praćeno proizvodnjom viška sluzi što takođe dovodi do opstrukcije disajnih puteva.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR