Glas Javnosti

Намирница има довољно, отклањају се проблеми у снабдевању средствима за дезинфекцију

Društvo
Autor: rts.rs

Прехрамбених намирница и робе широке потрошње на домаћем тржишту има довољно и нема потребе за стварањем личних залиха, понављају надлежни. Председник Привредне коморе Марко Чадеж каже да ће током дана бити одржан састанак са проивођачима заштитне опреме и средстава за дезинфекцију, како би се отклонили евентуални проблеми у производњи и снабдевању.

После јучерашњег састанка у Привредној комори Србије, надлежни су добили задатак да протекле вечери и јутра обиђу трговине и установе каква је ситуација када је о снабдевености реч.

Сви највећи трговински ланци, који покривају скоро 80 тржишта у малопродаји прехрабене робе и основних животних намирница, имају довољно робе, добро су снабдевени и могу да одговоре на било какве захтеве тришта и нема никакве потребе правити личне залихе и трошити додатни новац ", истиче председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Трговинске компаније су, објашњава Чадеж, промениле стратегију снабдевања на основу онога што се дешавало у окружењу и остатку Европе, тако да имају довољно робе.

"Ако нечег и нема у рафовима, то не значи да је несташица, него да роба мора да се допреми из складишта", указује Чадеж и додаје да су већ током ноћи попуњени испражњене полице у супермаркетима.

Председник ПКС подсећа да је 80 одсто прехрамбених производа у продавницама домаћег порекла, осим свежег воћа и поврћа које се у ово доба године углавном увози из Турске, Македоније и Грчке.

"Увоз јесте мало успорен због додатне контроле возача камиона на граничним прелазима, али и даље немамо никакав проблем", наглашава Чадеж.

Током дана премијерка Ана Брнабић одржаће састанак са представницима домаћих компанија које прозводе заштитна средства, заштитне маске и средства за дезинфекцију, како би се отклониле евентуалне препреке у производњи и снабдевању сировинама.

"Имамо домаћу компанију која производи опрему за производњу натријум хипохлорита (NaClO) који је препоручен од Европског центра за сузбијање болести, пре свега у борбри протов корона вируса. Ми смо једина земља у југоисточној Европи која има фабрику ових уређаја и премијерка жели да зна може ли држава некако да помогне да се производња појача", каже Чадеж.

Постојали су проблеми приликом увоза сировина за производњу средстава за дезинфекцију, али је у међувремену и тај проблем отклоњен.

Напомиње, међутим, да се очекује и одговорност потрошача и да купују само онолико колико им је заиста потребно.

Због измењених услова пословања услед коронавируса, ПКС ће на свом сајту од данас ће имати специјализовни "Инфо сервис" који ће објављивати све важне информације за предузећа и о снабдевености тржишта.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR