Glas Javnosti

NAJVEĆI KOŠMAR SVAKE MAME: Može se desiti bebi dok pije mleko, a strahuje se sa razlogom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Priča o zdravom dečaku sa mesec i po dana koji je udahnuo mleko, a hrana je umesto u stomak otišla u pluća, ovaj događaj se završio tragično nažalost.

Poslednjih nekoliko dana Srbiju je, a posebno novopečene mame, potresala vest o iskustvu Mile Stanković Petrović, koja je pre dve godine izgubila sina Dušana, a onda pokušala sebi da oduzme život.

Ona je krenula da skoči sa sprata Dečije bolnice u Novom Sadu, srećom svoju nameru tada nije ostvarila, a njena priča, kao i potezi posle samog događaja danas su slamka spasa za mnoge mame koje čekaju da na grudi priviju svoje mališane.

Maleni Dušan je ležao u bolnici u Novom Sadu na odeljenju intenzivne nege, grčevito se boreći za svoj život. Nije uspeo.

Zdravi dečak sa mesec i po dana udahnuo je mleko, hrana je umesto u stomak otišla u pluća. Velika borba malog dečaka trajala je od 12. aprila do 28. jula i završila se tragično. 


Roditeljstvo je satkano od strahova i sreće, preplitanje ove dve jake emocije posebno je izraženo u prvim danima nove uloge.

Slučaj poput Dušanovog potvrđuje da je "i to moguće". Gušenje deteta hranom jedan je od najvećih strahova roditelja, a da li i kako je moguće ovo preduprediti, kako pomoći bebi ako do toga dođe za Ona.rs govori doktorka Smiljana Mandić prenosi portal ONA 

Ona ističe da nova životna uloga donosi dosta pitanja i nedoumica, a da je prilikom podizanja dece posebno važan osvrt na njihovu bezbednost.


- Deca moraju da budu uvek pod nadzorom dok jedu, na taj način je moguće blagovremeno primetiti i reagovati na sve eventualne neželjene situacije - kaže Mandić.

- Kod beba koje doje kao i kod onih koje su na adaptiranoj ishrani, često se dešava da zbog fiziologije i nezrelosti digestivnog trakta, dolazi do bljuckanja, štucanja i zagrcnjavanja.

Bljuckanje je kod beba česta pojava, a da bi se preveniralo, potrebno je bebu nakon podoja držati uspravno naslonjenu na rame da bi se stimulisalo podrigivanje.


Nekada, kada je to potrebno, bebu treba i nekoliko puta u toku hranjenja stimulisati bebu da podrigne. Nakon hranjenja najbolje je staviti bebu u polubočni položaj u krevetac da bi se izbeglo zagrcnjavanje, ako beba ponovo bljucne - objašnjava doktorka.

- Posebna pažnja je na sindomu traheobronhijalne aspiracije, kada strano telo dospe u distalni deo bronhijalnog sistema, a ne izazove odmah akutnu opstrukciju; posledice ovakve aspiracije variraju u zavisnosti od prirode aspiriranog materijala.

TBA nekada ne izaziva nikakve komplikacije, a može da dovede do čitavog spektra patoloških stanja, od paroksizmalnog kašlja do respiratorne insuficijencije i letalnog ishoda.

- Zato je važno da je beba pod stalnim nadzorom roditelja, bezbednost je na prvom mestu - zaključuje doktorka Smiljana Mandić.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR