Glas Javnosti

NAJVEĆE SRPSKO SVETILIŠTE! Srbija i Republika Srpska podižu memorijalni kompleks u JASENOVCU: "Da oni zastupaju sve nas pred Bogom"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Predsednik je nakon sastanka izjavio da je sa patrijarhom dogovoreno da se podigne veliki memorijalni kompleks na sećanje na žrtve Jasenovca.

-I ne samo na te žrtve. Uložićemo veliko novac, 80 odsto Srbija , 20 odsto Republika Srpska- istakao je Vučić.

Vučić je ukazao da je 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike srmti u Evropi – sistema logora Jasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom, i da je razgovarano kako i na koji način da se osnaži kultura pamćenja, kako da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to šta može da država pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

-Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Jovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu gde srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gde treba mnogo toga da obnovimo. RS pomaže u obnovi srpske škole u Jasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora sedištu eparhije – kazao je.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmista da se one uspostave. Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši – da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor – te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokaza celom svetu stradanje Srba.

Foto: Fonet

Prema njegovim rečima 22. aprila krenuće se u realizaciju tog poduhvata.

-Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina, da se širi istina  -naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvujem u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

-Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno- poručio je Vučić.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

Foto: Fonet

Svetilište, jedina prava reč za Jasenovac

- Podvukao bih reč svetilište, koju je izgovorio gospodin predsednik, jer mislim da je to prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio ne samo u Jasenovcu nego i na drugim mestima stradanja našeg naroda, u Jadovnu itd. Ali kad god sam ušao u Jasenovac imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu postojanja u odnosu na sve što je oko nas. Imao sam uvek doživljaj da sam ušao u jednu mističnu zonu. I u tom smislu, ta mistična zona, zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi, pokazuje da je to metafizički prostor. Zato to i jeste svetilište. I stoga ništa bolje nije moglo da se desi za Jasenovac, za one koji su tamo postradali, ali i za one koji su činili zločine, kao i za sve koji sa dobrom voljom tamo odlaze, pa i za one koji nemaju dobru volju u odnosu na to mesto, ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir. Ženski manastir u Jasenovcu iz kojeg se neprestano, dvadest i četiri časa uzdiže molitva. Molitva za one koje su postradali ali i molitva njima, jer su to nevine žrtve i to su mučenici. Da oni zastupaju sve nas pred Bogom, da se mole za mir, za dobro među ljudima i verovatno da se mole za svoje zlotvore - objavio je patrijarh Porfitije na Instagramu, povodom današnjeg sastanka sa Vučićem.

Najveći logor smrti
Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugig svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”.

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava,dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava. Međutim, ova cifra je dalko veća, čak i deset puta , jer je zbog uništavanja dolumentacije teško doći do tačnog broja stradalih.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP