Glas Javnosti

NAJVEĆA KAJGANA U ŽITIŠTU: Pile festival može komotno u GInisa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Upravo u Žitištu razbije se najviše jaja kako bi nastala ta čuvena kajgana. Ovaj specijalitet peče se u posebno izrađenom tiganju za ovu priliku, a da sve bude ukusno i lepo pečeno iz godine u godinu brinu se žene iz okolnih udruženja. 

Prošle godine dodali smo još nešto, tačnije pečemo krilca, ove godine 1.016 krilaca i 1.016 jaja. Napravićemo jednu kajganu, a 16 je jedna simbolika, pošto je ovo 16 godina od kako smo počeli da organizujemo manifestaciju Pile fest u Žitištu - kaže Vlado Kovačević, referent turizma.

U okviru manifestacije održana su brojna takmičenja u znaku pileta, kao što je takmičenje za najlepše i najbrže pile, a 19 ekipa nadmetalo se i u kuvanju pilećeg paprikaša.

Opština Žitište jedna je od vodećih u proizvodnji živine, i u njoj se u jednom turnusu u domaćim gazdinstvima u okolini proizvede oko milion pilića.

Posetioci Pile Festa tokom dva dana manifestacije mogli su da uživaju u bogatom kulturno umetničkom, dečijem, sportskom i zabavnom programu, prenosi RTV.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR