Glas Javnosti

Najtragičnija porodica sa Kosova i Metohije, 22 godine od kidnapovanja i ubistva 17 Kostića

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 1998. godine počela je tragedija natragičnije porodice sa Kosova i Metohije - porodice Kostić iz Retimlja. Na svom imanju kidnapovan je Jugoslav Kostić. Sedam dana kasnije iz Retimlja je oteto još 17 Kostića, a stari Anđelko Kostić ubijen je na kućnom pragu.

Mladen, Miodrag, Nebojša, Svetislav, Saško, Anđelko, Živko, Srećko, Lazar, Todor, Vekoslav, Dimitrije, Vitomir, Jugoslav, Miroljub. Svi se prezivaju Kostić. Sve ih je kidnapovao i ubio OVK.
 

U nedelju 10. jula 1998. godine nestao je Jugoslav Kostić. Nedelju dana kasnije pripadnici OVK upali su u Orahovac. Na kućnom pragu ubili su Ađelka Kostića. Bio je zemljoradnik imao je 62 godine. Sve koji su se tu zatekli su zarobili. Bilo je 14 Kostića.

 
Pripadnici OVK su im rekli da imaju dva sata da sahrane Anđelka. Njegov sin Živko napravio je sanduk od jednog ćebeta i dve daske. Kopali su raku dok su teroristi Oslobodilačke vojske Kosova držala upereno oružje u njih. Sahrana je obavljena bez sveštenika i ikakvih običaja. Posle sahrane OVK ih je vratio u centar sela i postrojio. Žene su se pozdravile sa sinovima, muževima, braćom. Nikad se više nisu videli.

Olgica Kostić udata Božanić bila je u stanu u Orahovcu kada je krenuo napad. Četiri dana je provela zabarikadirana sa mužem i sinom.

Majka, braća i ostatak porodice bili su u selu Retimlje. Sutradan, muškarci su odvedeni u nepoznatom pravcu, a žene u jedan od improvizovanih logora za Srbe. Nikad više nisu videle članove svoje porodice.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS
ovk


POVEZANE VESTI




KOMENTAR