Glas Javnosti

NAJMOĆNIJI PASOŠI NA SVETU, Srbija solidna, Slovenci odlični, A EVO KO JE PRVI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine objavljuje se lista najmoćnijih pasoša na svetu,a jedno od glavnih merila je, koliko data zemlja ima bezviznih režima sa ostatkom planete.

Prema televiziji CNN koja je prenela izveštaj kompanije "Henli i partneri" koji od 2006. godine rangiraju putne isprave 199 zemalja, Japan se ponovo našao na vrhu liste budući da "indeks pasoša" ne uzima u obzir privremene restrikcije. Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez viza ili automatskog dobijanja vize u 193 destinacije širom sveta.

Kako navode istraživači, u prvom tromesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila samo 12 odsto nivoa pre pandemije, što znači da je "jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan“.

U stvarnom svetu, nosioci japanskog pasoša teprijski trenutno imaju slobodan pristup u manje od 80 destinacija, koliko i oni koji su "vlasnici" pasoša Saudijske Arabije koja je na 71. mestu liste. Saudijski trenutno stvarno mogu slobodno da putuju u svega 58 zemalja.

Spisak top 10 pasoša ostaje praktično nepromenjen kako ulazimo u drugu polovinu godine. Singapur je na drugom mestu sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim Južna Koreja koja sa Nemačkom deli treće mesto sa mogućnošću ulaska u 191 zemlje sveta.

Na četvrtom mestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska zajedno na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Moć pasoša SAD i Velike Britanije je postepeno opadala od 2014. godine. U teoriji vlasnici pasoša SAD i Velike Britanije mogu da odu na 187 destinacija, a u stvarnosti imaju pristup na oko 60, odnosno 61 destinaciju.

Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulaza bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Severna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.

Gde je Srbija na listi?

Srbija je na solidnom 38. mestu ove liste. Kako je navedeno u izveštaju, pasoš Srbije omogućava ulazak u 139 zemlja bez vize.

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, Slovenija je na ako bismo gledali plasman zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je na sredini liste. Na 12 mestu je Slovenija čiji pasoš omogućava ulaz u 182 države sveta bez vize, dok je Hrvatska na 17. mestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje sveta.

Od Srbije su lošije plasirane Severna Makedonija - 46. mesto i ulaz u 126 zemalja, Crna Gora koja je na 47. mestu i čiji pasoš otvara vrata 124 zemlje i na kraju Bosna i Hercegovina, na 53. mestu i slobodnim ulazom u 117 zemalja i teritorija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR