Glas Javnosti

Najmasovnija đačka manifestacija VUKOV SABOR jubilarni - 50. put u Tršiću

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji, Vukov sabor biće održan od 27. do 29. maja u Loznici i Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića

Kako je saopšteno danas iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

Osim jubilarne godišnjice ovo đačko saborovanje biće u znaku još jednog jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Svečano otvaranje programa je u četvrtak, 27. maja, predstavom u Vukovom domu kulture "Aska i vuk" u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda prema pripoveci našeg nobelovca Ive Andrića.

Osim predstave mladi posetioci moći će u Galeriji Mine Karadžić da pogledaju i izložbu odabranih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa likovnog konkursa posvećenog Đačkom Vukovom saboru.

"Đački Vukov sabor posvećen je đacima i njihovom stvaralaštvu kako bi se mladima, kroz mnoštvo programa i radionica, približila naša bogata tradicija. Tako će se bolje upoznati sa tradicionalnim vrednostima naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore. Manifestacija nastala po uzoru na Vukov sabor, tokom maja od 1971. godine okuplja veliki broj đaka iz cele Srbije, ali i zemalja iz regiona. Namera nam je da Tršić i Loznica, u danima Đačkog sabora, budu stecište mladih koji će narodnu tradiciju i Vuka Stefanovića Karadžića doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem drugih naroda. Tako će se omogućiti formiranje budućih naraštaja na čvrstim temeljima naše kulture i tradicije kao i da postanu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje", kažu iz Centra za kulturu, koji uz podršku Grada Loznice organizuje manifestaciju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR