Glas Javnosti

Najbolji među najboljima: Tesla u gimnaziji imao keca iz matematike! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nikola Tesla, čuveni srpski pronalazač odlično se snalazio u školi kada je reč o matematici sve do treće godine gimnazije.

Tada je imao zaključenu jedinicu iz matematike, ali ne zato što nije savladao gradivo, već zbog toga što dva meseca nije išao u školu.

To je nedavno na svom kanalu “Tibees” objavila poznata jutjuberka Tobi, koja je zaljubljenik u matematiku, astronomiju i fiziku. Ona se u svojim video-klipovima bavi istaknutim naučnicima, a diplomirala je matematiku i fiziku na Univerzitetu na Novom Zelandu i više od 400.000 pretplatnika gleda njene objave.

Ovog puta odlučila je da priča o ocenama Nikole Tesle, a u pitanju je prevod kopija originalnih dokumenata koji se nalaze u arhivi “TU Graz”, nakon što su mu ukradeni, navela je ona.

Inače, u dokumentu, u kojem može da se vidi da je Nikola Tesla imao jedinicu iz matematike u prvom polugodištu trećeg razreda, stoji i napomena da je dva meseca bio bolestan i da za to vreme nije išao u školu. Maturski ispit je položio sa odličnim ocenama iz matematike, istorije, geografije i nemačkog.

Rekla je i da to što je na maturskom ispitu Nikola Tesla iz matematike imao zaključenu peticu samo znači da u prethodnom razredu nije bio odličan samo zbog nesrećne okolnosti da se razboli i ne pohađa školu puna dva meseca.

Inače, Nikola Tesla je išao u Gimnaziju Karlovac od 1870. do 1873. godine.

-Za Teslu možda više nego za ostale se kaže da je bio pravi genije. Imao je više od 300 zaštićenih patenata- navela je Tobi.

(Izvor: Dnevno.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR