Glas Javnosti

NAJBOLJI DUVAČKI INSTRUMENT DOLAZI IZ PANČEVA: Kavali se prodaje po celom svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nije bilo lako napraviti vrhunski duvački instrument. Kako bi nabavio potreban alat starčevac Nenad Miletić išao je u Ameriku po specijalnu burgiju. Za postizanje savršenog zvuka pomoć je potražio od profesora i stručnjaka za kaval.

- Kada sam video kaval kako se nekada pravio, čak i od grane to mi se nije svidelo, imao je dosta mana,lako je mogao da se iskrivi i da pukne, a ja sam hteo sinu da napravim dobar instrument. Morao sam da odem do Amerike da bih kupio burgiju za bušenje puščanih cevi, to su specijalne burgije za duboko bušenje i mučio sam se dve godine da napravim i specijalnu mašinu za to, tako da sam sada usvojio u potpunosti proizvodnju kavala i naši kavali su jedni od najboljih. Frule takođe pravimo, različitih veličina i od različitih komada drveta masline, šimšira, ali i naše šljive. Ipak je najbolja frula od šljive, jer to je naša frula od našeg drveta koja ima specifičan autentičan zvuk - kaže Nenad Miletić.
U proizvodnji mu pomaže i sin Aleksa, koji ide u Srednju muzičku školu Mokranjac i koji je već dva puta bio prvak Vojvodine u fruli. Iako ne postoje takmičenja za kaval, on je i te kako zastupljen u muzici, piše RTV.



- Ja sam 2014. godine krenuo da sviram frulu, tada sam se zainteresovao i za kaval, ali mi je delovao kao pretežak instrument za sviranje. Kada sam upisao muzičku školu Mokranjac tada sam prvi put uživo čuo kaval i zavoleo sam ga pa sam i upisao kod profesora Miloša Nikolića upravo kaval. Planiramo da u Starčevu napravimo sabor kavala, jer ne postoji takmičenje ni kod nas ni u inostranstvu. U filmskoj muzici je dosta zastupljen kao instrument, a mi čak ni ne znamo da je to kaval - objašnjava Aleksa Miletić.
Logo za instrumente, koje sada prodaju po čitavom svetu uradio je poznati, slikar Miloš Šobajić, koji je imao atelje baš u radionici porodice Miletić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR