Glas Javnosti

NA ZGRADI ŽELEZNIČKE STANICE SIJA SAMO FASADA: IZNUTRA OTPADA MALTER, A HODNICI PUNI PAUČINE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Verovalo se pre tri godine kada je, 30.juna 2018. godine, poslednji voz otišao za Budimpeštu, da on vozi u obećane lepše dane vremešne zgrade od 137 leta, ali od tada samo sija fasada za one spolja, dok je unutra tužna ruina kao carstvo raspadnutih zidova u zavesama paučine!

Izvor Glasa javnosti, koji je ovih dana službeno posetio unutrašnjost stare prestoničke  Železnice stanice, u kojoj je do pre tri godine bujao život odvozeći i dovozeći Beograđane i njihove goste širom kontinenta, kako tvrdi, bio je šokiran ne da tamo nije ukucan nijedan ekser obećane budućnosti, već sve podseća na nadrealne scene iz filmova apokalipse.

Foto: Youtube

-Kompletno trenutno stanje u zgradi je veoma loše, najblaže rečeno. Po čuvenom glavnom ulaznom holu razbacani su neki plakati, po podu su otpaci sa ruiniranih zidova, paučina opkoljava sa svih strana, sablano prašnjave telefonske govornice...Na spratu, nekadašnjih kancelarija, ciči rasušeni parket, promaja lupa vratima s jedne, buđ i paučina u svakom uglu sa druge strane - nabraja izvor Glasa javnosti, inače stručno građevinsko lice, dodajući i da su instalacije struje, vode i kanalizacije presečene, pa u podrumu ima problema sa "mirisom" fekalnih voda, ali i da  želi da nam prenese i neke optimističke momente:

- Statiku zgrade je uradio Građevinski fakultet i mogu vam reći da stanje nije loše, da je zdanje na sigurnim nogama, što je odlična vest u ovdašnjem podvodnom kraju. Ima ovde i imovinskih nerešenih stvari, što nepotrebno otežava stvari. Vlada  je ovaj prostor dala Istorijskom muzeju Srbije, ali centralno mesto, nekadašnjeg restorana, sa oko 900 kvadrata se i dalje vodi na Direkciju za imovinu, a dok se oni usklade projekti stoje, - objašnjava naš izvor.
Kako saznajemo jedino je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda uradio domaći zadatak kako da se obnovi zdanje u muzejsku celinu, ali još niko ne može ni da pretpostavi dinamiku izrade tzv. projektne dokumentacije za zamišljene izložbene postavke.

Čujemo da će u centralnom holu, postavke Istorijskog muzeja biti postavljen srednji vek, biće i Kosovskog boja, ali i Ivana Groznog i Petra Velikog...

Biće, biće sigurno...Voleli bi i da te lepote vide i neke od naših generacija, mada to trenutna ažurnost nadležnih, baš, ne obećava.

(Glas javnosti)
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR