Glas Javnosti

Na VELIKI PETAK, dan mira i tišine se farbaju jaja ali i poštuju TRI običaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki petak je praznik koji se obeležava pred Vaskrs u podsećanje na raspeće Isusa Hrista.

Vernici smatraju da je ovo najtužniji dan u godini, a za praznik su vezani određeni običaji i verovanja.

Jedan od najpoznatijih običaja jeste farbanje jaja za Uskrs. Jaja se ukrašavaju i farbaju u raznim bojama, ali je najbitnije u uskršnjoj korpi imati crvena jaja. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobede nad smrću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život.

Posebno jaje je čuvarkuća, to je prvo jaje koje izvadite iz vode tokom kuvanja i boji se isključivo u crvenoj boji. Ovo jaje se čuva cele godine, simbolično kao zaštitnik doma. Tek na Uskrs sledeće godine se menja novom čuvarkućom. Prošlogodišnja čuvarkća se ne treba da se baci.

Pored farbanja jaja, na ovaj praznik je najvažnije umiriti se, da usporimo, predahnemo.

Zbog toga se ne rade kućni poslovi, niti poslovi u polju. Taj dan treba posvetiti miru i molitvi.
Đakon Stevan Jovanović u emisiji 150 minuta objasnio je da se na ovaj dan, ako smo hrišćani, treba se prvo zamisliti nad stradanjem Hrista, ali i nad našim ličnim stradanjima u životu. Istakao je da je u redu i da neki vernici farbaju jaja na Veliki četvrtak, kako bismo se u potpunosti na Veliki petak posvetili miru.


Takođe na Veliki petak vernici razmišljaju o svojim dobrim i lošim delima, odnosno kojim svojim postupcima se ogledaju u Hristu, a kojim ne.

Na Veliki petak vernici post strogim postom na vodi.
Praksa vernika je i celivanje plaštanice koja se iznosi u crkvi ispred olatara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.
Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR