Glas Javnosti

NA TERITORIJI RAŠKE PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stanovnici Raške suočili su se s problemom, s kojim se trenutno bori veći broj gradova u Srbiji.

Lokalne vlasti u sedam opština proglasile su vanredno stanje zbog obilnih padavina i poplava, a posle izlivanja reke Ibar krizni štab u Raški jutros je doneo odluku o privremenoj obustavi rada vrtića i srednjih škola.



Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška, poplavljena je industrijska zona, više prilaznih saobraćajnica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke, kao i autobuska stanica. Jednom rečju na teritoriji Raške vlada teška situacija.



Kako je za naš portal rekao predsednik opštine Raška Nemanja Popović - Ibar je velikom brzinom dostigao svoj maksimum, te ugrozio  idustrijsku zonu u ovome gradu. Predsednik je istakao da su preduzeli sve mere da do izlivanja reke ne dođe, međutim ovu situaciju nisu uspeli da spreče, i odbrane poplavljene objekte. 



Kako su stanovnici Raške naveli u gradu se od 1977. godine ne pamte ovakve poplave. Te ističu da treba da se zapitamo zbog čega se sve ove dešava na praznik Sv. Jovana.

"Nekada davno kada su postojali pravi stručnjaci zabranjeno je bilo praviti hidroelektrane u kotlinama (na Ibru), danas 30 do 40 godina kasnije zbog ličnih profita pojedinaca, građani Raške, zauvek će zimi živeti u magli (zbog hidroelektrane u Beocima), naša deca biće uskraćena da svake godine gledaju vatromet iz svojih kuća kao što smo mi to radili, gledajući ih kroz prozor. Ali, to je najmanje stračno u odnosu na zagađeni vazduh koji svi udišemo, jer magla ne dozvoljava da zagađenje ode u atmosferu, nego se zadržava i meša sa česticama CO2, i tako sjedinjeni uništavaju polako ali lagano sve pred sobom, a najpre ljudske živote", navodi naš izvor.

U Raški ima poplavljenih domaćinstava, porodice nisu evakuisane

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR