Glas Javnosti

Na svetski Dan zaštite životne sredine Srbija postala bogatija za tri zaštićena područja!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Srbija je od ove godine bogatija za tri zaštićena područja prirode, objavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom svetskog Dana zaštite životne sredine.

To su specijalni rezervati prirode duž Morave, "Brzansko moravište" i "Osredak", i geološki fenomen Spomenik prirode "Blederija", koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta.

-Proglašenjem ovih područja u Srbiji je trenutno zaštićeno 7,66 odsto teritorije, odnosno 677.950 hektara u okviru 450 područja- rekao je direktor zavoda Aleksandar Dragišić.

On je ukazao i da je pored institucionalne zaštite, za očuvanje prirode jednako značajno nastojanje da svaki gradjanin Srbije bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasledja, kao i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinosi njihovoj boljoj zaštiti.

U saopštenju je istaknuto da je Specijalni rezervat prirode "Brzansko moravište", površine od gotovo 65 hektara, na teritoriji grada Jagodine i opštine Batočina, stavljen je pod zaštitu kao područje značajno sa aspekta zaštite ptica močvarica, kao deo koridora za njihove migracije, a obezbedjuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica.

Na ovom prostoru redovno boravi oko 60 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se oko 30 tu i gnezdi.

Brzansko moravište je prvo područje duž Velike Morave stavljeno pod zaštitu i jedno je od poslednjih očuvanih močvarnih staništa.

Specijalni rezervat prirode "Osredak", kod Kruševca, na površini od gotovo 246 hektara, zaštićen je kako bi se očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoje od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera.

Područje je pod zaštitom i da i bi se očuvale 44 biljne vrste, kao i da bi se obezbedili uslovi za gneždjenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta i staništa za vodozemce i gmizavce.

Spomenik prirode "Blederija", površine od gotovo 400 hektara u blizini Kladova, stavljen je pod zaštitu da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta.

Izvorište Blederije je razbijenog tipa, sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada i velikom akumulacijom bigra u donjem toku, a tu je i vrelska pećina Sokolovice.

Dan zaštite životne sredine u svetu će biti obeležen uz slogan "Vreme je za prirodu" kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiveriteta i ukupne prirodne baštine.

(Izvor: Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR