Glas Javnosti

NA ŠTA NAS UPOZORAVA NAJNOVIJA HAVARIJA NA GASOVODU? Stručnjaci ukazuju na rešenje za godine pred nama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svojevrsni rezervoari dragocenog energenta nisu korisni samo tokom vanrednih dešavanja, već omogućavaju i da više gasa kupujemo leti, kada je primetno jeftiniji.

Havarija na gasovodu u Bugarskoj koji doprema gas u Srbiju ostavila je Novosađane bez tople vode i hladnih radijatora skoro ceo dan.

Ostatak Srbije nije pogodio ovaj incident zahvaljujuči najviše rezervama gasa u Banatskom Dvoru ali je država ipak morala da uveze iz Mađarske dodatnih pet miliona kubika kako nebi trošili rezervne količine svog gasa.

Snažan nalet hladnih dana već početkom oktobra, primorao nas je da gas iz rezervi počnemo da trošimo već na samom startu. Sasvim neuobčajeno. Pred havarijski prekid dotoka, naše rezerve su bile snižene na 210 miliona kubika, što je jedva dovoljno za mesec i po hladnih dana. Odlučeno je da se ne diraju do početka ozbiljnije zime, pa je i havarijski manjak nadoknađen uvozom iz drugog pravca. Odluka ima rezona, ali ima i cenu.
 
Nakon incidenta na transportnom gasovodu u Bugarskoj, ali i nakon neobično hladnog početka jeseni, pouka za Srbiju je jasna. Potrebno je imati znatno više skladišnih kapaciteta.
 
U svetu je običaj da zemlja ima mogućnosti skladištenja četvrtine godišnje potrošnje. Mi smo poslednjih godina trošili oko 2,5 milijardi kubika, od čega je samo 350 miliona sa ovdašnjih polja. Ostalo uvozimo. 
 
Kada početkom sledeće godine počne da radi gasna elektrana u Pančevu, trošiće se dodatnih 500 miliona kubika. Poslednjih godina razvija se gasifikacija i procenjuje se da će nam već za pet-šest sezona biti potrebna dodatna milijarda kubika. Potrebne su nam i još dve-tri gasne elekrtane.
 
Finansijska poslastica
 
Kada se sve sabere, očekivana godišnja potrošnja gasa u Srbiji bi već za četiri-pet sezona mogla da dostigne i pet milijardi kubika. Poređenja radi, Bugarska troši šest, Mađarska blizu 11, Slovačka cirka pet i po milijardi kubika.
Planirani rast potrošnje gasa prati i rast kapaciteta skladišta, do četvrtine buduće proizvodnje. Drugim rečima, buduće skladišne potrebe Srbije su oko 1,35 milijardi kubika. Sa sadašnjih 250 miliona kubika nije lako dostići željeni porast. 
 
Međutim, imamo sasvm solidne preduslove. Kapacitet u Dvoru je moguće uvećati na 700 miliona, dok je potencijal gasnog ležišta u Itebeju oko milijardu kubika. Tu je i nešto manja lokacija Tilva.
 
Mogućnosti za izgradnju gasnih skladišta ima. Čini se da je sada prilika da se učine operativni potezi. I nije reč samo o obezbeđivanju sigurnosti za slučaj jako hladnih zima ili incidenata poput aktuelnog u Bugarskoj. Prava korist, prava finansijska poslastica, jeste mogućnost da se više gasa od prodavca povlači leti, kada je cena osetno niža, i da se u skladištu čuva za hladne dane. Procene govore da bi se ulaganje neuobičajeno brzo isplatilo,piše 021.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR