Glas Javnosti

NA SLAVIJI SE GRADI BIBLIOTEKA: Novi objekat u potpunosti menja ovaj deo grada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Slaviji će nići biblioteka i drugi kulturni, ali i komercijalni, sadržaji.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija. Ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Trgu Slavija planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Kako se navodi, cilj je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, “optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište”.

Prema planu, na ovom prostoru Trga Slavija neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Biblioteka i kulturni centar na 700 m2

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja – pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će primarno biti namenjen biblioteci – 300 m2 – osnovni fond od 50.000 knjiga, internet – čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Slavija,-kru?ni-tok,-Fontana,-printscreen.png
foto:

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka… Planirana BRGP je maksimalno 700m m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps.

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture “Sale mira”, koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR