Glas Javnosti

NA POMOLU NOVI ZAKON: Lakše do dvojnog državljanstva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bez obaveznog otpusta iz državljanstva Srbije stiče se mogućnost dvojnog državljanstva, što je do sada bilo nemoguće. Olakšano i dobijanje državljanstva strancima koji se školuju ili rade u Srbiji. Teže do pasoša za strance supružnike.

Najvažnija promena izmenjenog Zakona o državljanstvu Republike Srbije je ta što se ubuduće svako ko želi da ima pasoš Srbije neće morati da ima otpust iz stranog državljanstva. Umesto toga dovoljno je da ima 18 godina, da mu nije oduzeta poslovna sposobnost i da podnese pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Istim članom obuhvaćeni su i stranci ukoliko zadovoljavaju gore navedene odredbe i imaju prebivalište u Srbiji najmanje tri godine. Oni mogu i sa 14 godina da postanu državljani Srbije na zahtev roditelja ili staratelja.


Strancima je moguće da dobiju državljanstvo godinu dana posle sticanja srednješkolskog ili visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, ili u slučaju da obavlja samostalnu delatnost ili je zaposlen u Srbiji.

Istovremeno pooštreni su uslovi za supružnike strance. Do sada je bilo dovoljno da budu tri godine u braku, a sada je potrebno 10 godina.

Kada su u pitanju iseljenici iz Srbije, pravo na državljanstvo imaju potomci do drugog stepena srodstva u pravoj liniji. Preduslov je da imaju 18 godina, da imaju poslovnu sposobnost, da podnesu pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom, kao i da iseljenik i dalje ima državljanstvo Republike Srbije.


Stranac čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Republiku Srbiju mora da dobije saglasnost Vlade, za razliku od dosadašnje prakse da je kada je predlog Vladi davalo resorno ministartsvo prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR