Glas Javnosti

NA OVOM IZLETIŠTU JUTROS PRAZNO : Prodavci ćumura juče zadovoljno trljali ruke, danas ništa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas je Prvi maj, praznik rada, koji se u Srbiji tradicionalno obeležava roštiljanjem na izletištima

Za razliku od Ade Ciganlije i Košutnjaka, na Avali jutros nije bilo ljudi koji su tu došli da roštiljaju za Prvi maj. Kako nam je ispričao prodavac ćumura, na ovom izletištu je juče bilo posla, što nije slučaj i jutros.

Njega smo sreli po povratku sa Avale, nešto posle 7 časova. Kako kaže, posla danas nema ni za lek.

unsplash.com
foto: Glas javnosti

- Tokom vikenda je baš bilo posla, tačnije juče do 17 časova je bilo super a onda je pala kiša. Od jutros sam ovde, niko nije prišao da kupi ćumur - kaže on za Telegraf.rs.

Sa druge strane, kao što smo objavili Ada Ciganlija je okupirana još juče, gde su mladi zauzeli svoje pozicije, a na Košutnjaku prisutni obećavaju žurku. 

Međunarodni dan rada, Prvi maj, širom sveta obeležava se u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su od strane policije ubijena četiri člana sindikata.

Youtube/printscreen
foto: Glas javnosti

Već 1889. godine je na Prvom kongresu 2. Internacionale ustanovljeno da je „Prvi maj zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine godine baš 1. maja obeležava praznik radnika i njihovih prava na svim svetskim meridijanima.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR