Glas Javnosti

Na listi najpoštenijih gradova na svetu našao se i jedan iz našeg komšiluka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koji su najpošteniji gradovi na svetu? Onlajn platforma Reader’s Digest sprovela je globalni društveni eksperiment i otkrila gde imate najbolje mogućnosti da vratite izgubljeni novčanik.

Novinari onlajn platforme Reader’s Digest sproveli su eksperiment i namerno su izgubili 192 novčanika širom sveta.

U svaki su ubacili ime sa brojem mobilnog telefona, porodičnom fotografijom, kuponom i vizitkartom i gotovinom od 50 dolara, prenosi N1si.

Zatim su u svakom od 16 odabranih gradova namerno izgubili novčanike, ostavljajući ih ili u parkovima ili u tržnim centrima. I kakav je bio rezultat?

Helsinki, Finska
U 11 od 12 slučajeva novčanik je vaćen.
Jedan od onih koji su pronašli izgubljeni novčanik rekao je: „Finci su pošteni po prirodi. Mi smo mala, tiha, blisko povezana zajednica. Imamo dosta korupcije i ne nosimo crvene mašne“.

Mumbaj, Indija
U 9 od 12 slučajeva, novinari su vratili novčanike čak i u Indiji. Dvadesetsedmogodišnji video montažer, koji je vratio jedan od novčanika vlasniku, uveren je da je poštenje suštinska vrednos.

Budimpešta, Mađarska
U glavnom gradu Mađarske novčanik je vraćen u 8 slučajeva od 12. Jedna od onih koji su to pronašli bila je 17-godišnja devojka koja ima iskustva sa ovim: „Sećam se da sam bila u autu kada je moj otac primetio novčanik pored puta. Kada smo došli do vlasnika, bio je veoma zahvalan: bez papira u novčaniku, morao bi da odloži venčanje.“ 

Njujork, SAD
Čak i u Velikoj jabuci novčanik je vraćen vlasniku u 8 slučajeva od 12 slučajeva. Državni službenik iz Bruklina pronašao je novčanik u blizini gradske kuće i vratio ga uz obrazloženje da su Njujorčani daleko od nepoštenja: „Svi kažu da su Njujorčani neprijateljski raspoloženi, ali su zaista fini ljudi.“

Moskva, Rusija
Moskovljani su takođe svrstani među najpoštenije, vratili su novčanik u 7 slučajeva od 12. „Roditelji su me vaspitali kao poštenu i pristojnu osobu“, rekao je jedan od Moskovljana koji je pronašao novčanik i dodao: „Uveren sam da treba da pomognemo ljudima.”

Amsterdam, Holandija
Takođe u Holandiji, u 7 slučajeva, novčanik je našao put do vlasnika.
Na primer, 42-godišnja stanovnica Amsterdama primetila je da je novinarka ispustila novčanik na putu do supermarketa – čekala je da joj uđe u trag pre nego što ga je vratila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR