Glas Javnosti

NA LISTAMA ČEKANJA U NIŠU 1.764 PACIJENTA, neki od 2019. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

U niškom Kliničkom centru nekim pacijentima zakazuju intervencije za 2025. godinu.

Na listama čekanja niškog Kliničkog centra, prema poslednjim zvaničnim podacima, nalaze se 1.764 pacijenta. Najviše njih, čak 657, čeka ugradnju proteze za koleno, koja se zakazuje i za mart 2025. godine, dok je na listi za revizionu protezu kuka jedan pacijent, ali će on čekati do decembra sledeće godine.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od januara 2019. neki pacijenti čekaju da im ortopedi u Nišu ugrade endoprotezu kolena. Ukupno je 657 pacijenata na toj listi, a poslednji zakazani termin je 10. marta 2025.

Koronografiju srca, koja se obavlja na niškoj Kardiologiji, čekaju 324 osobe. Ta lista čekanja je za oko 60 pacijenata duža nego pre dva meseca. 264 pacijenta čekaju operaciju katarakte sa ugradnjom mekog sočiva, neki od decembra prošle godine.

Gužva je na Ortopediji i kada je reč o ugradnji bescementne endoproteze kuka - čeka 187 ljudi, neki od jula 2019. Ugradnju hibridne endoproteze kuka čeka 166 ljudi, neki od njih više od četiri godine, a ta intervencija zakazuje se i za decembar 2024.

Od marta ove godine neki pacijenti čekaju ugradnju stenta na Kardiologiji, a ukupno na listi su 93 osobe. Trajni veštački vodič srca, koji se takođe radi na Klinici za kardiologiju, čeka 39 pacijenata.

Na Klinici za kardiohirurgiju čeka samo devetoro ljudi - šestoro za ugradnju bypass-a i troje za ugradnju veštačkih zalistaka. U planu je da oni budu operisani do 20. jula.

Podsetimo, niški kardiohirurzi pojasnili su ranije da na toj klinici više ne postoje liste čekanja i da je reč o listama zakazivanja, nakon što su 12 uzastopnih vikenda operisali i vikendom, bez novčane nadoknade.

Pre dva meseca i lekari Ortopedije počeli su da rade na smanjenju liste čekanja, operacijama u popodnevnim satima, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR