Glas Javnosti

NA LIČNIM KARTAMA GRAĐANA SRBIJE NALAZI SE AMERIČKI KIP SLOBODE: Pogledajte ipak malo bolje....

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lične karte građana Srbije kriju razne grafiička rešenja koja nisu vidljiva na prvi pogled.

Tako se mnogima može uiniti da na svojim ličnim dokumentima ima grafički prikaz Kipa Slobode iz Njujorka i logično je zapitati se šta će američki simbol u ličnim kataa građana Srbije?

Ipak, nije naravno reč o Kipu slobode...

 Ako pažljivije pogledate svoju ličnu kartu, ispod mesta gde su utisnuti lični podaci, u pozadini ćete videti statuu žene koja u ruci drži baklju.

U pitanju je skulptura nazvana "Srbija", rad vajara Đorđa Jovanovića, koja se nalazi na kupoli zgrade Vlade. Izlivena je 1927. godine u Pragu.

Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, gde je danas smeštena Vlada Srbije, izgrađena je između 1926. i 1928. godine, po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Na ugaonom delu zgrade, ka raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša, podignuta je kupola a na njoj postavljena bronzana skulptura visoka tri metra i teška oko jedne tone.

Statua devojke sa lovorovim vencem u desnoj ruci je imala visoko podignutu krunu Karađorđevića, a u levoj štit sa grbom četiri ocila u plitkom reljefu.

Međutim, ovo umetničko delo nije uvek izgledalo ovako. Prema poznatoj priči koja decenijama kruži Srbijom, komunisti su posle Drugog svetskog rata isekli skulpturu, odsekli devojci ruku i umesto krune zavarili drugu ruku koja drži baklju.

Ta ruka, koja čini da "Srbija" podseća na Kip slobode, danas se nalazi na više od sedam miliona ličnih karata građana Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR