Glas Javnosti

Na današnji dan počela bitka na Košarama

Društvo
Autor: Глас јавности

Bitka na Košarama između Vojske Jugoslavije i OVK počela je da na današnji dan pre tačno 21 godinu. Napad se vodio oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Jugoslavije i Albanije, a bitka je trajala od 9. aprila do 10. juna.

Teroriste OVK je podržavala NATO avijacija kao i albanska vojska, a cilj je bila kopnena invazija na KiM i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu.

Vojska Jugoslavije je uspela da spreči ulazak Albanaca na KiM i porazi napadače,ali su pripadnici OVK uspeli da zauzmu karaulu Košare podržani artiljerijskom podrškom Vojske Albanije i NATO avijacije, ali i malog broja vojnika VJ na toj lokaciji koji su morali da se povuku.

U maju je VJ neuspelo probala da vrati karaulu Košare, gde je čak poslala i tenkove, ali je NATO odmah bombardovao položaje jugoslovenske vojske i zastavionapad. Krvava bitka na Košarama trajala je sve do kraja sukoba na Kosovu bez velikih promena.

Tokom nje, poginulo je 108 pripadnika VJ a OVK je zvanično tvrdio da je njihovih izginulo oko 200, iako se smatra da ih je bilo mnogo više.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR