Glas Javnosti

Na današnji dan odigrala se Cerska bitka: Srpska vojska do nogu potukla Austrougare

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, a iz stroja je izbačeno oko 16.500 srpskih vojnika, od kojih je 2.107 poginulo

Prelaskom Austrougarskih trupa preko Drine kod Loznice i Save kod Šapca, započela je Cerska bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj je srpska vojska do nogu potukla austrougarsku vojsku i odnela prvu savezničku pobedu u ratu.

 Udarni deo bitke odigrao se u noći 15. na 16. kod Tekeriša severoistočno od Loznice. Кada je okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao ni jedan, izuzev 4.500 zarobljenika. Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, a iz stroja je izbačeno oko 16.500 srpskih vojnika, od kojih je 2.107 poginulo.

Austrougarski vojnik, novinar, Egon Ervin Кiš je o tim dramatičnim trenucima krajem avgusta 1914. zapisao u dnevniku: -Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom begu. Jedna potučena vojska – ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici…-.

(Glas javnosti/Objektiv)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR