Glas Javnosti

NA ČERNOBILJ U SRBIJI JOŠ NEMA REAKCIJA: U Smederevu protest zbog zagađenja vazduha, najavljuje se i skup ispred kineske ambasade

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na veliko zagađenje koje emituje Železara u Smederevu i okolini, osim revolta po društvenim mrežama, do danas nije bilo ozbiljnijih reakcija. Građani Smedereva i okoline zato su organozovali protest protiv zagađenja vazduha, oko 300 okupljenih zahteva da se stave filteri na Železaru i da se Luka izmesti iz centra grada.

Protest je organizovao pokret "Tvrđava", koji je pre tri nedelje objavio snimke crne prašine koja je padala po kućama i dvorištima u okolini Železare. Okupljeni građani su na blokirali prugu.

- Protestujemo, pre svega, zbog katastrofalnog zagađenja vazduha. Po nama pada crna i crvena prašina, pa i čelični opiljici, i to sve zato što Železara nema adekvatne filtere. Okupili smo se na gradskom Keju, u Luci zato što se u njoj vrši pretovar te rude zbog koje i ima prašine. Luka se nalazi praktično uz centar grada, a tu prolazi i pruga kojom se ruda transportuje do Železare”, rekao Kolja Krstić iz Pokreta “Tvrđava”.

Naši glavni zahtevi su, dodao je, da se stave filteri u Železari i da se Luka izmesti iz centra grada što je, naravno, dugoročniji proces.

- Kratkoročno, tražimo da prestane pretovar te rude koja nas zasipa prašinom i da se brda šljake, koja se skladište u atarima sela oko Železare, takođe izmeste - istakao je Krstić.

Okupljenim građanima obratio se i Sava Manojlović iz Skupština slobodne Srbije, inače predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Za svaku česticu vazduha, za svaku kap vode

- Niko nije jači od građana kada se ujedine, to su pokazali studenti koji su odbili da se isele iz domova, kao i građani koji su odbili novi policijski čas. Bitno je da se ovde u Smederevu bunimo zbog principa, i tako će svaka vlast znati da branimo svaku česticu vazduha, svaku kap reke. Borićemo se i onlajn peticijama i protestima i građanskom neposlušnošću i pobedićemo. Ovde i danas počinje odbrana budućnosti naše dece - poručio je Manojlović.

Okupljenima se obratio i aktivista za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta, čiji je pokret “Odbranimo reke Stare planine” nedavno organizovao uklanjanje cevi mini-hidroelektrane iz Rakitske reke, a koji je imao poruku za ambasadorku Kine u Srbiji Čen Bo.

- Recite drugarima iz Centralnog komiteta da u Srbiji postoje vaše firme koje truju građane Srbije. Momentalno prekinite da trujete decu u Smederevu i Boru - istakao je on, napominjujući da u Srbiji ima puno mesta gde se zagađuje i truje.

- Svuda gde je tako, poručujem im da će im se desiti Rakita i na njihovom pragu - rekao je Ćuta i poručio vlastima da odustanu od “naših reka, šuma i parkova”.

- Vidimo se uskoro ispred ambasade Kine. Aktivizam za zaštitu životne sredine je način da se ovo društvo menja. Političke stranke su pokazale da nemaju kapaciteta za to - rekao je Ćuta iz Pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

Građanski protest

Pokret “Tvrđava” je krajem jula objavio snimke crnog praha poreklom iz smederevske Železare koji je prekrio kuće, dvorišta i useve u okolnim selima, a kontaktirali su i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republičku inspekciju, koja je izašla na teren.

HBIS Serbia je saopštila da je 24. jula 2020. godine krenula sa upotrebom aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene.

"Iz ovog razloga, pored postojećih mera koje HBIS Serbia inače sprovodi, propisane su nove mere prevencije za suzbijane prašine", saopštila je ta kompanija. Inspekcija je naložila da se pretovar te rude vrši samo danju.

Nikola Krstić iz Pokreta “Tvrđava” je izjavio da će zbog situacije sa “crnom prašinom”, ali i višedecenijskog zagađenje koje ljudi u Smederevu i okolini trpe zbog Železare, prostest biti održan na smederevskom keju, kod luke u centru grada, iz koje se istovaruje pomenuta ruda.

Naveo je i da je u pitanju građanski protest, koji je on kao predstavnik Pokreta “Tvrđava” samo formalno, prilikom prijave, preuzeo na sebe.

Protest je, kako kaže, nazvan “Za svu decu”, jer se životna sredina tiče građana cele Srbije, ne samo Smedereva.

 

(Glas javnosti/ Nova)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR