Glas Javnosti

MUP stiže na TikTok radi svoje promocije, da mladi steknu poverenje u njihov rad

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je nalog na društvenoj mreži TikTok. Cilj je, kažu iz MUP, da se građanima približi rad policije.

Sagovornici N1 iz oblasti digitalnih komunikacijama navode da takav potez nije neočekivan i da predstavlja korak u dobrom smeru. 

Međutim, naglašavaju da ipak treba biti na oprezu, jer se, u poslednje vreme, korišćenje te društvene mreže zabranjuje na Zapadu zbog "curenja i krađe podataka".

Bilo je logično da će se MUP kad-tad odlučiti i za ovaj vid promocije, s obzirom na to da već ima uspešne profile i na drugim društvenim mrežama", kaže vlasnik agencije za digitalne komunikacije Nikola Ristić.
 
Otvaranje profila na TikToku, navodi, treba posmatrati iz dva aspekta.
 
"Prvi aspekt jeste činjenica da sva istraživanja koja se bave mladima pokazuju da mladi nemaju poverenja u institucije. Na vrhu te negativne lestvice se uvek nalazi MUP. Odnosno – mladi u MUP imaju najmanje poverenja od svih institucija i samim tim je negde logično da MUP želi da im pristupi kroz one kanale komunikacije na kojima se mladi najviše i nalaze. A sa druge strane – čini mi se MUP time pokušava da ublaži rizično ponašanje kod mladih", kaže za N1 Nikola Ristić, vlasnik agencije za digitalne komunikacije "dpmedia.rs".
 
Čudi, međutim, to što MUP ovu odluku donosi u vreme kada brojne zapadne zemlje ograničavaju korišćenje TikToka zaposlenima u državnim službama. Razlog su sve veći strahovi u pogledu bezbednosti, jer ta kineska mreža prikuplja ogroman broj podataka i nije poznato šta sa njima radi. Tako je Bela kuća krajem februara dala rok od 30 dana federalnim službama da izbrišu TikTok sa svih vladinih mobilnih uređaja. Sličnu zabranu uvele su EU i Kanada.
 
"TikTok, kao i sve druge velike društvene mreže prikuplja ogromne količine podataka sa uređaja na kojima su ti nalozi, zbog čega brinu bezbednosne službe širom sveta. Dodatno – zato što ova aplikacija dolazi iz Kine, te službe nemaju pristup tim podacima, a recimo imaju onima koje prikuplja Fejsbuk i Tviter. Drugi razlog – oni ne znaju šta se dešava sa tim podacima i gde završavaju. Tako da je donekle razumljiva zabrana korišćenja TikToka na službenim telefonima", kaže Filip Milošević iz SHARE fondacije.


Rešenje koje bi potencijalno moglo da zaštiti korisnike TikToka u Evropi i Srbiji, a samim tim i MUP, jeste donošenje pravne regulative koja bi definisala da li bi, i koji setovi podataka, mogli da se prikupljaju i obrađuju, dodaju sagovornici N1. Zaključuju da bi, pored regulative, bilo posebno važno formirati i regulatorno telo koje bi se bavilo nadzorom digitalnih medija, ali da smo od toga, još uvek, veoma daleko.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR