Glas Javnosti

MUP dao odgovor na pitanje koje su obaveze vozača učesnika u nezgodi sa povređenima ili poginulima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zakon nalaže i da je učesnik nesreće dužan i da ukaže pomoć povređenima

MUP Srbije objavio je na Instagramu instrukcije učesnicima u saobraćaju kakve su njihove obaveze u slučaju nesreće u kojoj je neko povređen ili stradao. 

Kako se navodi u kratkom videu, učesnik saobraćajne nesreće u kojem je neko povređen, poginuo ili je nastupila materijalna šteta, dužan je da zaustavi vozilo, isključi motor, uključi četiri migavca, postavi sigurnosni trougao na bezbednom odstojanju i pozove policiju i hitnu pomoć.
-Potrebno je i da preduzme sve raspoložive mere da upozori ostale učesnike u saobraćaju o postojanju saobraćajne nezgode. Nakon toga je dužan da upozori sva lica da se sklone sa kolovoza da ne bi bila povređena ili uništila tragove nezgode. Učesnik nezgode je dužan i da ostane na mestu nesreće do dolaska policije i završetka uviđaja, poručuju iz MUP-a.

 

Zakon nalaže i da je učesnik nesreće dužan i da ukaže pomoć povređenima u skladu sa znanjima sposobnostima i mogućnostima, kao i da preduzme sve mere zaštite u njegovoj moći da se spreče nove posledice i da obezbedi lice mesta, a da ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

-Učesnik u saobraćajnoj nezgodi može da se udalji sa lica mesta samo ukoliko mu je potrebno ukazivanje lekarske pomoći ili da preveze povređenog do zdravstvene ustanove, posle čega je dužan da se vrati na lice mesta, navode u MUP-u.




Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR