Glas Javnosti

МСП: На крузеру код Сан Франциска 34 држављана Србије, нема заражених у Италији

Društvo
Autor: N1/foto: pixabay

Амерички Стејт Департмент је обавестио Министарство спољних послова Србије (МСП) да се на броду "Гранд Принцес", на коме је по повратку са Хаваја до Сан Франциска регистрован одређени број особа заражених KОВИД-19 вирусом, налази 34 држављана Србије, од чега је 33 чланова посаде и један путник.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Србије, међу зараженима је и један држављанин Србије.

"Он се налази у изолацији и сада се осећа добро, има потребну медицинску негу и у контакту је са породицом. До сада на овом броду је тестирано 46 особа, након чега је констатовано да је 21 заражена, од чега је 19 чланова посаде", наводи се у саопштењу.

Додаје се да би брод требало да буде усидрен у Окланду током данашњег дана, након чега ће се започети са пребацивањем путника – држављана САД у медицинске центре, као и репатријацијом страних грађана у њихове земље порекла, о чему министарство чекује нове информације.

Сви чланови посаде – њих око 1.100 остаће на броду који ће током 14-дневног карантина бити усидрен близу обале, додаје се.

За сада нема информација да међу држављанима Србије у САД има заражених коронавирусом, осим човека који се налази на крузеру "Гранд Принцесс", саопштило је Минситарство спољних послова.

Пуштање држављана Србије са "Дајмонд Принцес" из карантина


Када је реч о нашим држављанима који су били чланови посаде брода "Дајмонд Принцес" (Јокохама), јапанске власти обавестиле су Министарство спољних послова Србије о предстојећем отпуштању девет држављана Србије из карантина у граду Вако.
Након обављеног коначног ПЦР теста и здравственог прегледа, предвиђено је да девет држављана Србије буду пуштени из карантина у три групе и то: 10. марта - четири држављана Србије, 12. марта - два, 13. марта - два и један држављанин Црне Горе, као и 15. марта један држављанин Србије.

Држављанин Србије, члан посаде "Дајмонд Принцес", који је из Јапана евакуисан специјалним летом организованим од стране Италије, је након 14. дневног карантина из Италије отпутовао за Србију 6. марта 2020. године, навело је минисстарство.

"Министарство спољних послова пажљиво прати ситуацију у вези са коронавирусом у свету и настоји да пружи неопходну помоћ свим нашим држављанима који су се нашли у областима захваћеним вирусом", саопштило је министарство.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR