Glas Javnosti

Mržnja iz Jevrejske zajednice u CG! Jelena Đurović ANTISRPSKI ŠOVINISTA: Kosti vladike Nikolaja treba dati psima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnivač i bivša potpredsednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, spisateljica, novinarka i građanska aktivistkinja Jelena Đurović na najprizemniji način je izvređala vernike Srpske pravoslavne crkve.

Rođena Beograđanka, od oca Crnogorca i majke Jevrejke, na Tviter profilu je poručila da mošti srpskog svetitelja i vladike Nikolaja Velimirovića treba baciti psima i svojim činom izazivanja verske mržnje i netrepeljivosti izazvala zgražavanje srpske javnosti.

„Kosti Nikolaja Velimirovića treba dati psima, ali čiji su vlasnici evropski Jevreji skloni higijeni“, poručila je Đurovićeva.


Đurovićeva je napisala poruku iz strogog centra Beograda, iz kojeg se decenijama ispaljuju najotrovnije srbofobne strelice.

Jelena Đurović je, između ostalog, angažovana u Odboru za kulturu pri Crnogorskom nacionalnom savjetu u Republici Srbiji.

Đurovićeva je od 2011. do 2018. bila osnivačica, a nekoliko godina i potpredsednica Jevrejske zajednice Crne Gore i zaista je zabrinjavajuće što ovakvi izlivi verske mržnje i netrpeljivosti dolaze od osobe koja je punih sedam godina bila u samom vrhu Jevrejske zajednice Crne Gore.

Poruke koje je napisala dodatno dobijaju na značaju ako se uzme u obzir tragična sudbina koju su tokom Drugom svetskog rata zajedno delili jevrejski i srpski narod.

Pored toga i sam vladika Nikolaj Velimirović bio zatočen u nacističkom logoru Dahau.



Podsetimo, ovogodišnja slava Beograda i Spasovdanska litija, 25. maja, biće u znaku reči svetitelja vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića.

U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije služiće moleban i obratiće se okupljenima. Kako se navodi na sajtu SPC-a, ovogodišnja slava glavnog grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, zbog stradanja i gubitaka života mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog "Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima".

Na čelu litije, koja će gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama krenuti 25. maja u 19 časova, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.


Glas javnosti/P02S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR