Glas Javnosti

Mreža SAFE JOURNALIST osudila današnji napad u Kosovskoj Mitrovici: Od policije Kosova traži da zaštiti novinare! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mreža SafeJournalists osudila je današnji napad i ometanje rada srpskih i albanskih novinara u Kosovskoj Mitrovici i pozvala kosovsku policiju da im osigura bezbednost kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoj posao.

Ta mreža je od kosovske policije zatražila da zaštite novinare tokom nekih narednih protesta i spreče nove incidente.

Mreža SafeJournalists je istakla da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i medjunarodne aktere, te istakla da je svaki napad na novinare i napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Dodaje se da su „neredi počeli na severu Kosova, u (severnoj Kosovskoj) Mitrovici dok je policijska jedinica iz Prištine izvodila operaciju sprečavanja šverca“.

„Tokom sukoba izmedju gradjana i policije, novinari iz medija KoSSev, T7, Klan Kosova, RTV Dukagjini, ATV i Kanala 10 napadnuti su i ometani prilikom obavljanja novinarskog rada“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da su demonstranti u nekoliko navrata prilazili novinaru portala KoSSev Ivanu Mitiću i pokušavali da ga spreče da snima dogadjaje na ulicama. Dodaje se da su ga pitali zašto snima i zapretili da će izbrisati snimke i da će mu oduzeti telefon.

Navodi se da je, prema izveštajima, nekoliko novinara različitih albanskih medija napadnuto u Severnoj Mitrovici. Dodaje se da se drugi incident dogodio na putu prema Leposaviću, gde su demonstranti jurili novinare automobilima.

Mitić je rekao da je u jednom trenutku bio okružen maskiranim demonstrantima, koji su od njega tražili da izbriše video zapise. „Nije bilo fizičkog kontakta, ali druge kolege mi kažu da su i oni imali neprijatna iskustva sa demonstrantima“, rekao je on.

Novinar medija T7, Klirimtar Morina je rekao da je situacija „odraz onoga što gradjani misle o novinarima i medijima“. Prema njegovim rečima, okruženje za obavljanje novinarskog posla je surovo, a to je danas bio dokaz.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, (UNK) Ksemajl Reksa je rekao da je „UNK uznemireno onim kroz šta su kolege danas morale da prodju“.

„Izveštavanje o nemirima i napetostima na severu Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare, reportere i medije i na albanskom i na srpskom jeziku“, rekao je on.

Dodao je da je UNK, „pošto su njihovi životi bili ugroženi u vreme izveštavanja, zvao kosovsku policiju da ih zaštiti.

„UNK je u kontaktu sa vlastima, kako bi se novinarima obezbedilo bezbedno okruženje za obavljanje njihovog posla“, rekao je on.

Uz NUNS i UNK, članovi mreže su Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH Novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR