Glas Javnosti

MRAČNA BIOGRAFIJA PROFESORA PRAVNOG I AMBASADORA SRBIJE U LISABONU: Po čemu će sve biti upamćen Oliver Antić (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vest da je protiv ambasadora Srbije u Lisabonu Olivera Antića tri nedelje pre njegove smrti podneta krivična prijava podjednako je šokirala sve koji su ga poznavali kao i one koji nisu.

Šokantnu informaciju da je Prvom osnovnom tužilaštvu protiv Antića podneta krivična prijava za seksualno napastvovanje maloletne ćerke potvrdila je ta institucija uz navode da je tužilaštvo nameravalo da istraži navode krivične prijave ali da je postupak obustavljen usled smrti osumnjičenog. 

- Ali će nakon saznanja o smrti prijavljenog doneti rešenje o odbačaju na osnovu člana 284 stav 1, tačka 2 Zakona o krivičnom postupku", poručili su iz tužilaštva za Glas javnosti.

Kontroverzni pravnik i diplomata  koji je skončao pod nerazjašnjenim okolnostima u Lisabonu ostaće upamćen i po aferi "Indeks" koja je godinama tresla Srbiju i čiji je jedan od aktera upravo bio Oliver Antić. 

Mnogi su već i zaboravili da je ime Antića bilo jedno od onih koje se pominjalo u jednoj od najvećih postupaka srpskog pravosuđa kada su se na optužnici našli mnogobrojni profesori zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i primanja mita.



Tok ovog postupka, verovatno jednog od najobimnijih u novijoj istoriji srpskog pravosuđa, teško je ukratko opisati. Velike peripetije pratile su i samo podizanje optužnice, ali i početak maratonskog desetogodišnjeg suđenja, koje je nekoliko puita odlagano, da bi prvo ročište bilo održano u jesen 2009. godine. Optužnice su spojene za ukupno 86 optuženih za više od stotinu krivičnih dela.
Proces je dva puta vraćan na početak kada je već bio u završnim fazama, prvo zbog reforme pravosuđa, potom zbog izmene Zakona o krivičnom postupku i na kraju usled promene porotnika u svim sudovima...

Antić je rođen 1950. godine u Beogradu, gde se školovao i završio Pravni fakultet. Bio je autor ili koautor više knjiga i članaka koje se odnose na pravne nauke. 
 
Direktor Instituta za uporedno pravo postao je 1997, a godinu dana kasnije izabran je za dekana Pravnog fakulteta u Beogradu.
Bio je dekan u vreme zloglasnog Zakona o univerzitetu, tzv. Šešeljevog zakona, kada su sa Pravnog fakulteta masovno otpušteni profesori koji su bili kritični prema tadašnjem režimu Slobadana Miloševića.
 
Bio je blizak Srpskoj radikalnoj stranci, a kasnije je postao jedan od osnivača Srpske napredne stranke. Godine 2012. imenovan je za savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića, bio je predsednik Komisije za odlikovanja. Ambasador Srbije u Portugalu postao je 2015. godine.
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 18. februara da je Antić preminuo u Lisabonu od posledica nesrećnog slučaja.
Kako je navelo MSP, Antić će biti upamćen kao "vrsni profesor, veliki patriota i pravnik oštrog uma i britke reči". 
 
Ubrzo nakon što je objavljena vest o njegovoj smrti, saznalo se da je Antić preminuo od posledica pada sa litice na poznatoj turističkoj atrakciji u Portugalu, nazvanoj Usta pakla.
Portulaski mediji decidno su objavili da je Antić sam skočio sa litice, što je demantovala porodica, uz tvrdnju da se okliznuo i pao u more dodajući i da postoji snimak tragedije. 
Tri nedelje pre toga majka njegove maloletne ćerke podnela je krivičnu prijavu zbog seksualnog napastovavnja maloletnice (12) u kojoj je detaljno navedeno krivično delo nad maloletnim licem za koje se sumnjičio.
 
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković upisao se u knjigu žalosti otvorenu povodom Antićeve smrti, navodeći da je preminuli ambasador bio "istaknuti patriota i rodoljub, bez suzdržavanja i kalkulisanja, uvek i na svakom mestu spreman da brani narodne i državne interese". 
oliver-anticc 

Ostaće zabeleženo i da Antić sem čitulje Ministarstva spoljnjih poslova i ćitulje porodice od svojih političkih saboraca nije dobio čitulju u dnevnom listu "Politika".

OLIVER5 
Antić će biti sahranjen u Lisabonu u petak, 25. februara. 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR