Glas Javnosti

Mora da se plaća porez! Država hoće svoj deo: Jutjuberi i influenseri na udaru, mišljenja podeljena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najnovije vesti koje su zadesile influensere i jutjubere na domaćoj sceni jesu da treba da počnu da plaćaju porez, što nije bila situacija ranije.

Naime, prema poslednjim informacijama Poreska uprava Srbije je navela kako će od sada porez početi da plaćaju i oni koji to do sada nisu radili, među kojima se nalaze i influenseri i jutjuberi.

Putem ovih informacija, kontaktirano je nekoliko njih, a oni su rado odgovorili kako gledaju na ovu situaciju. Najpoznatije devojke koje vladaju influenserskom scenom u Srbiji ovaj čin su okarakterisale kao skroz korektan, međutim, našlo se i par kritika.

Mlada jutjuberka Vanja Veljić, poznatija kao Va Vana, apsolutno je saglasna sa obavezom oporezivanja građanja, međutim, smatra da postoji i ona druga strana.

- Pročitala sam vest i nisam iznenađena. Država uvek traži svoj deo i to je potpuno legitimno, da ne govorimo o državi Srbiji koja prati koji su to poslovi najunosniji da bi im i nametnula najveći harač, što je po mom mišljenju jako ružno. Naravno da mislim da svaki posao treba zvanično da bude oporezivan, a ja spadam u influensere koji uredno fakturišu svoje usluge preko firme u kojoj plaćaju i porez i doprinose, kao i porez na dobit. Problem koji ja ovde vidim je to što bi naša država da uzme veći deo kolača, za koji mi ginemo, a nama da ostanu mrvice. I onda se pitaju gde su sposobni, mladi ljudi i zašto odlazimo preko - iskrena je bila Veljićeva.

Influenserke koje se redovno oglašavaju na svojim društvenim platformama o socijalnim pitanjima jesu i sestre Stanković, koje su definitivno saglasne da ovo i treba da se uvede.

- Smatram da je ovo apsolutno korektno, jer ako plaćaju svi građani porez, nema razloga da ne plaćamo i mi- jasna je bila Sara, dok se Lea usaglasila.

- Ja svakako plaćam porez, tako da mislim da je to potpuno normalno. Nije ovo ništa novo, plaćamo porez na sve, pa i na ovaj posao kojim se mi bavimo. Svakako ja izdajem fakture i račune, ništa ne ide bez toga. Za neke je to možda novo, ako su do sada uzimali novac na ruke, u kešu, ali ja imam firmu preko koje ide plaćanje i uvek sam plaćala porez, tako da mi to nije novo - izjasnila se Lea.

(Glas javnosti/Espreso)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR