Glas Javnosti

MONOPOLISTI OPET PORAŽENI: SUD I DRUGI PUT ODBIO ZAHTEV NEMAČKE „KLETI“ DA ZABRANI BESPLATNE UDŽBENIKE FONDACIJE 'ALEK KAVČIĆ'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Privredni sud u Beogradu po drugi put je, za poslednjih mesecec i po dana, odbio zahtev nemačke izdavačke kuće „Klet” u Srbiji da Fondaciji „Alek Kavčić” zabrani da poklanja besplatne udžbenike našim đacima preko sajta „besplatnabiblioteka.com”, kao i na društvenim  mrežama.

Odmah nakon presude, kako saznaje Glas javnosti, u školu “Oslobodici Beogada, gde su se roditelji mesecima borili sa diretorkom oko prava na besplatne udžćebenike, iz Fondacije “Alek Kavčić” stigao im je poklon sa kompletom knjiga za srpski jezik! 

Naime, kada je početkom maja Privredni sud u Beogardu odbacio kao neosnovan zahtev nemačke izdavačke kuće “Klet” koja je, kao privremenu meru, tražila da se Fondaciji “Alek Kavčić” zabrani da deli besplatne udžbenike đacima u Srbiji, oni su iznova ponovili tužbu, ali je ona prekjuče, opet, odbačena kao neosnovana i da se Fondacija „čiji je cilj dobročin i opštekoristan” ne može posmatrati kao konkurent tužiocu.

U obrazloženju, ove najnovije sudske odluke, kako saznaje Glas javnsoti, za traženo odbijanje privremene mere, sudija Danilo Grujičić, je naveo pored opaske o dobročinstvu i opštekorisnosti Fondacije “Alek Kavčić, da u ovom slučaju nema obmanjujućeg oglašavanja jer su cene jasno istaknute za štampane udžbenike i vidno naznačeno da se udžbenici u PDF formatu skidaju besplatno.

Tako je i na ovu drugu tužbu monopolsitičke nemačke kompanije “Klet”, koja na tržištu udžbenika u Srbiji procenjenom na sto miliona evra ima najveći deo kolača, stavljena tačka.  Mada su oni, kao i na prvu tužbu, poslali potpuno isti odštetni zahtev u iznosu od 3.660.000 dinara, kao i privremenu meru do okončanja postupka, da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanja besplatnih udžbenika preko njega za učenike u Srbiji.

U to ime, što bi se reklo, juče je iz Fondacije “Alek Kavčić” stigla vest da su u beogradsku školu “Oslobodioci Beograda” poslali besplatan komplet udžebenika za srpski jezik, za koje je Zavod za udžbenike odavno imao odobrenje Ministarstva prosvete. Podsećanja radi, baš u ovoj  beogradskoj školi trajala je višemesečna borba roditeljka i direktorke  da se dozvoli da koriste i besplatne udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“. Direktorka je to mesecima odbija, iako su joj spočitavali da njeni razlozi nisu transparentni, jer je poznato da je ona autor nekoliko udžbenika kod nemačkog monopoliste u našoj zemlji,kompanije „Klet“.   

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR