Glas Javnosti

MOGAO JE VELIKI ŽUPAN O DRUGAČIJE DA IZGLEDA: Pogledajte prvobitnu verziju spomenika STEFANU NEMANJI! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu i pre svog postavljanja postao je meta mnogih kontroverzi. O spomeniku su gostiujući u TV emisji govorili novinar Radovan Seraklić i arhitekta Slobodan Maldini, čiji je rad bio kandidat na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji.

-Spomenik Stefanu Nemanji su od početka pratile kontroverze. Prva lokacija je bila ispred Generalštaba, tada sam ja ukazivao da je to neprimerena lokacija i na neki način su poslušali reč struke i premestili na Savski trg. Bio je pokušaj da bez konkursa naprave spomenik, iza toga je napravljen pozvani konkurs na koji su pozvani Rus, Kinez, Slovenac, Italijan, ali ne i Srbin. Ali konkurs je bio otvorenog karaktera i ja sam odlučio da učestvujem. Uslovi su bili neverovatno definisani, definisana je poza Stefana Nemanje, desna ruka je držala krst, leva knjigu, trebalo je da bude odeven u određenu odeždu, da nosi krunu… Ja sam to prenebregao i napravio idejno rešenje spomenika koje je prilagođeno savremenom trenutku i savremenoj umetnosti, istakao je Slobodan Maldini.

U međuvremenu se spomenik Stefanu Nemanji promenio i značajno porastao,  a čini se i poskupeo – podaci o ceni spomenika Stefanu Nemanji označeni su oznakom poverljivo do 2023. godine. U svakom slučaju, džinovski Stefan Nemanja “sleteo” je na Savski trg i ispratili smo svaki detalj, od najvećeg jajeta na Balkanu, do glave s kojom je prvi pozirao Goran Vesić. 

Međutim, šta je s ostalim radovima koji su pristigli na taj konkurs? Zašto njih nismo imali priliku da vidimo?

Pored projekta Slobodana Maldinija, Seraklić je predstavio i druge radove koji su se našli u najužem izboru za spomenik Stefanu Nemanji.

foto: Youtube

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR