Glas Javnosti

MODERNIZUJU NAM SE VOJNICI: Puška u dva kalibra biće standardno oružje Vojske Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je reč o opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom, u fokusu javnosti su pre svega oni najsloženiji sistemi vezani za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, kao što su raketni sistem FK-3 srednjeg dometa, artiljerijsko-raketni sistem "pancir", helikopteri "mi-35" i H-145M ili avioni "mig 29". Mnogo toga dobila je i Kopnena vojska, od oklopnih vozila, preko artiljerije

Tim povodom novinar Politike je pitao dr Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse, kada se posmatraju lična oprema i naoružanje vojnika VS danas, koliko se oni razlikuju od one od pre pet ili deset godina?

- Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar deo pešadijskih jedinica kompletima T-19 čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki pomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elementa, u koje za razliku od prethodnih vremena spadaju i štitnici za kolena i laktove, zaštitne naočare, rukavice i dr., a sama balistička oprema je lakša, komfornija i sa većim nivoom zaštite. Vojnik je dakle znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim pomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsavremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom - objašnjava Miloradović, prenosi portal Ekapija.


Takođe, dobili su i nove "Teleoptikove" termovizijske nišane koji znatno povećavaju efikasnost streljačke vatre i danju i noću. Razvijena je i uvedena u naoružanje kamuflažna oprema, nove generacije, individualna kao i prekrivke za borbena oklopna vozila, na primer tenkove, a koja redukuje veliki procenat toplotne emisije tako da maskira i borca i borbenu tehniku baš u termovizijskom spektru.

- Vojska Srbije koristi puške "zastava" M-70 i M-21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke "hekler und koh" puške G-36 i HK-416 i belgijske puške "skar" i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M-19, koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30%. Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila. Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi - ističe Miloradović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR