Glas Javnosti

Modernizovan čuveni M-84: Srbija među najmodernijim tenkovskim silama u Evropi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas predstavljanju modernizovanog tenka M-84 u Tehničkom remontnom zavodu "Čačak".

Ministar Vulin je nakon prezentacije istakao da je Vojska Srbije sigurno regionalna tenkovska sila i i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi. 

- Zahvaljujući modernizaciji koji smo počeli da radimo i koja će biti označena sa M-84 AS1, moći ćemo za sebe da kažemo da ćemo biti jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi. Vrhovni komandant Vojske Srbije predsednik Aleksandar Vučić je tražio da se iskoriste svi naši postojeći potencijali, da se unaprede i da se na prvom mestu koristi naša pamet i naša bogata ratna i borbena iskustva i da iz toga dođemo do proizvoda koji je toliko potreban našoj vojsci - naglasio je ministar Vulin. 
 
Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju. 

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije će u dve faze, u prvoj fazi devet podsistema, a u drugoj još 12, izvršiti modernizaciju tog tenka, najavio je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, istakavši da će time praktično svi vitalni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.
 
- Na današnjem sastanku radnog tima za modernizaciju tenka, kojim rukovodi general-major Želimir Glišović, upoznali smo se sa dostignutim stepenom razvoja. Pre svega, napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. „top atak“ municije. To je glavni segment u ovoj fazi. Takođe, značajno je unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komadiru uspešno dejstvo i u specificnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu itd. – objašnjava Miloradović i dodaje da se početak serijske modernizacije tenkova u ovoj fazi očekuje do kraja godine.

(Izvor: MOD)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR