Glas Javnosti

MOBING U VIŠEGRADSKOJ TRAJE GODINAMA: Zbog koga je dr Saša dala otkaz?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ginekolog Kliničkog centra Srbije, Saša Ljuština, dala je otkaz jer nije mogla da trpi pritiske koji su vršeni na nju zbog toga što je je potpisnik peticije Ujedinjeni protiv kovida. A kako se navodi to je upravo zbog direktora GAK u Višegradskoj.

Kako se veruje prof. dr Aleksandar Stefanović optuživan je za mobing, a na funkciji je od 2012. godine, a i poznat je po dugogodišnjem bahatom ponašanju.

Kako se navodi, prvi slučajevi mobinga i uznemiravanja su zabeleženi 2013. godine, pisali su tada mediji, kada su se članice medicinskog osoblja požalile na njegovo nepristojno ponašanje, a kasnije su sa tom pričom izašle u medije.

Nakon što ga je jedna od njih prijavila upravi Kliničkog centra Srbije, počeo je njen pakao. Stefanović joj je navodno pretio kako će joj zagorčati život, upitavši je "da li je svesna da ima decu".

-S maltretiranjem je počeo odmah čim je imenovan za direktora 2012. Pored dežurstava koja su mi trajala po 24 časa, uveo mi je i obavezu da vikendima dolazim u vizite pacijentima, pa sam tako radila šest dana u nedelji. Nakon 18 godina rada na klinici, bez pitanja me je premestio s odeljenja za carske rezove, iako nema ovlašćenja za to. Jedino objašnjenje koje sam dobila bilo je: "Ja sam direktor i bog. Mogu da radim šta hoću" - navela je pre nekoliko godina dr Aleksandra Matejević Rajić, a njena ispovest je završila u mnogim medijima i obišla društvene mreže.

Ona je 2015. godine dobila i presudu Višeg suda u Beogradu, u kojoj je tužila Klinički centar Srbije, a u kojoj je utvrđeno da je nad doktorkom vršen mobing. 

Sa takvim ponašanjem prema osoblju očigledno se nastavilo i godinama kasnije, a najnoviji slučaj mobinga pretrpela je doktorka Saša Ljuština, potpisnica peticije za smenu Kriznog štaba na sajtu Ujedinjeni protiv kovida.

Odmah nakon što je stavila paraf na peticiju, susrela se sa neprijatnostima u GAK-u. Dobila je naredbu od direktora Stefanovića da "isprazni svoju sobu", da bi potom bila prebačena na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa.

U ispovesti je istakla da joj je dosta omalovažavanja zbog svog stava, kako osoblja na Klinici, tako i Kriznog štaba, pa i državnog vrha.

Pritom, nije imala podršku ni kolega sa GAK-a. Mnogi od njih zbog straha za egzistenciju i gubitka posla straha nisu smeli ni da joj se jave. Nekoliko dana kasnije, dala je otkaz na mestu gde je radila poslednjih 20 godina.

(Glas javnosti/Direktno)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR