Glas Javnosti

MNOGI NE ZNAJU KAKO SE PRAVILNO POSTI ZA VASKRŠNJI POST: JEDNU GREŠKU svi PONAVLJAJU

Društvo
Autor: Glas javnosti / espreso

KAKO POSTITI VELIKI POST

Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine.

Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.

Vino u ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti/Kurir

To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi".

Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

"Zapovest o postu jedna je od najvažnijih Gospodnjih zapovesti.

Ne obraćajmo pažnju na one koji dokono govore da „greh ne ulazi na usta". Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR