Glas Javnosti

MLADIĆ KOJI JE OTIŠAO U VEČNOST: Matija Janić - HRABRI VITEZ VELIKOG SRCA koga će po delima pamtiti GENERACIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Matija Janić je bio dugogodišnji član organizacije Crvenog krsta i dobitnik najprestižnijih nagrada u oblasti pružanja prve pomoći. Omladinska terenska jedinica Palilula danas nosi njegovo ime.

Matija Janić je rođen 10.03.1993. u Beogradu. Detinjstvo provodi u Mladenovcu, da bi se 2004. godine preselio u Beograd gde završava Osnovnu školu "Zaga Malivuk", nakon čega završava sportsku gimnaziju u Beogradu. Od 2007. godine postaje volonter Crvenog krsta Palilula.

Još kao dete pokazao je da će ga humanost i ljubav prema ljudima definisati kroz odrastanje i kasniji život. Matija je svoju disciplinu i odgovornost stečenu u sportu preneo i na aktivnosti Crvenog krsta. Tako je od jako perspektivnog i uspešnog rukometaša postao i više nego uspešan volonter i saradnik. Njegovu posvećenost i odgovornost su prepoznali i najbliži prijatelji, drugovi iz Omladinske terenske jedinice i predložili ga za predsednika OTJ u novembru 2012. godine na čijem je čelu bio do 2016. 


Matija je jedan od retkih koji može da se okiti mnogim priznanjima u oblasti prve pomoći:
- Najbolji tehničar gradskog takmičenja 
- Gradski prvak u pružanju prve pomoći
- Državni prvak u pružanju prve pomoći
- 2 puta Evropski prvak u pružanju prve pomoći 

Matija je preminuo u oktobru 2020 godine kada je imao samo 27 godina. Crveni krst Palilula tada je o ovom mladiću pisao ovako:

" Juče se ugasio jedan život koji je izmenio nebrojeno drugih. Nije moguće prebrojati koliko je onih čije živote je direktno ili indirektno dotakao Matija Janić – volonter, prijatelj, mentor – za skoro 15 godina nesebičnog davanja u organizaciji Crvenog krsta.

Stotine dece i mladih imale su priliku da veštinu spasavanja života uče od višestruko nagrađivanog najboljeg tehničara Beograda i Srbije u oblasti prve pomoći. Za njih Matija nije bio samo instruktor – bio je uzor – učitelj smirenog prisustva, strpljiv, pouzdan slušalac i savetnik. U Matiji su se istovremeno našle i dve naizgled nespojive osobine: sposobnosti odličnog timskog igrača i ubedljivog omladinskog lidera. Tako je postao jedini crvenokrstaš koji je čak dva puta bio član najuspešnije ekipe na Evropskom šampionatu u prvoj pomoći, dok je u isto vreme u dva mandata bio na čelu Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Palilula.Kao predsednik omladine poseban trud uložio je u uspostavljanje odlične saradnje i prijateljstva sa kolegama volonterima iz Srbije i regiona.
Matija je bio izuzetno zahtevan prema drugima, ali još više prema sebi. Neprestano je savladavao nove veštine i unapređivao se. Bio je član Nacionalnog tima za odgovor na nesreće Crvenog krsta Srbije i asistent na programima Prva pomoć i Delovanje u nesrećama u Crvenom krstu Beograda.
Matijin sledeći korak trebalo je da bude učešće u međunarodnim misijama Crvenog krsta u područjima pogođenim prirodnim katastrofama, ali njegov život je grubo i surovo prekinut teškom bolešću pre nego što je uspeo da ostvari ovaj plemeniti životni cilj.
Na kraju, ako kraja uopšte ima, do sada napisanim samo je zagrebana površina onoga po čemu ćemo pamtiti Matiju Janića. Prava vrednost ovog izuzetnog mladog čoveka može se sagledati samo ako se sada, jednim pogledom, obuhvate srca ogromnog broja svih onih koji se suočavaju sa njegovim gubitkom."

Matijini prijatelji su o njemu napravili i film i kažu da bi on u današnjem dobu predstavljao dostojnog predstavnika svih onih ljudskih, moralnih karakteristika i vrlina koje je nosio i blaženopočivši Mitropolit Mihailo Jovanović po kome je ranije omladinska terenska jedinica nosila ime.
Vođen likom i delom Mitropolita koji je vodio čovekoljubljen, Bogom nadahnut, humanistički život o čemu govori istorija, Matijina priroda se još više isticala i pokazivala u punom sjaju. Matija je bio jedan od onih koji su bili skromni, tihi, a opet tako glasni svojim delima. Bio je i ostao uzor mnogim mladim volonterima CK, i nije tajna da su mnogi želeli upravo da preslikaju taj model u svom ponašanju. Bio je mlad, ali uticajan član društva. 

Omladinska terenska jedinica Palilula danas nosi ime Matije Janića.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR