Glas Javnosti

Ministarstvo prosvete apeluje na sve roditelje: 'NE SNIMAJTE DECU U ŠKOLAMA!'

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Snimanje maloletnih lica bez saglasnosti njihovih roditelja zabranjeno je i podložno je krivičnoj odgovornosti. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apeluje na roditelje da to ne čine.

Ministarstvo prosvete u saopštenju za medije ističe da nisu tačne informacije da građani na adresu Ministarstva šalju predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokaz o nesavesnim đacima, nastavnicima i roditeljima koji se ne pridržavaju mera.

-Ministarstvu i školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom- navodi se u saopštenju.

-O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije- dodaje se u saopštenju.

Кada je reč o kontroli epidemioloških mera, Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima.

- Tim povodom, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju. Osim toga, redovno se održavaju i aktivi direktora. Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost.  Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja - piše u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.


Ministar prosvete,nauke i tehnološkog razvoja kaže da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

- U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna. Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave -  rekao je Šarčević.

Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

 

 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR