Glas Javnosti
posta

MINISTARSTVO PRIHVATILO PRIMEDBE ADVOKATA: Brisanje spornih izmena Zakona o parničnom postupku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo pravde  i Advokatska komora Srbije i komore u njenom sastavu postigli sporazum o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održan prvi sastanak Ministarstva pravde sa delegacijom Advokatske komore Srbije, koju su činili predsednik AKS, predsednici advokatskih komora u sastava i koordinator Stručnog tima AKS, a povodom primedbi advokata na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

U saoptenju Ministarstva se ističe  da je na sastanku postignuta saglasnost i da su prihvaćene primedbe AKS, pa će, shodno tome, biti preduzeti sledeći koraci:

-brisanje odredbi prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim.

-odredbe budućeg Zakona o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku neće važiti retroaktivno.

-odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojaće samo kao mogućnost, a ne kao obaveza.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju postignuta saglasnost i oko sledećih stvari:

– po okončanju utvrđene javne rasprave, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru.

 

– Radna grupa za izradu predmetnog nacrta će biti dopunjena predstavnicima koje predloži AKS, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe.

– Radna grupa će u proširenom sastavu nastaviti javnu raspravu, razmotriti sve primedbe i sugestije iznete od strane AKS, kao i primedbe predloge i sugestije iznete od strane drugih učesnika u javnoj raspravi i u skladu sa tim primedbama revidirati Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije će na narednim sastancima redovno razmatrati realizaciju ovog sporazuma do postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju ministarka pravde Maja Popović i Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR