Glas Javnosti

MINISTARSTVO POTVRDILO: Obnova Bajrakli džamije u Beogradu na proleće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krov sa opšivkama, drveni ulazni trem, kamena fasada, vraćanje u autentično stanje kupole i elemenata unutrašnjeg uređenja objekta na spisku su za obnovu predviđeni projektom restauracije Bajrakli džamije u Gospodar Jevremovoj ulici 11.

Majstori će u taj sakralni objekat, koji je zapaljen u noći između 17. i 18. marta 2004. u demonstracijama koje su izbile u Beogradu zbog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ući na proleće sledeće godine, potvrdili su pisanim odgovorima Politici iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji će u ovom poslu nadzirati konzervatorske radove.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još u septembru ove godine dalo je zeleno svetlo za izvođenje ovog projekta. Investitor je Islamska zajednica Srbije, a Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA finansijer, prenosi portal Ekapija.

Šta je u poslednjih 18 godina urađeno u kompleksu ovog sačuvanog objekta turske sakralne arhitekture u Beogradu?
- Posle martovskih dešavanja 2004. godine sredstvima Grada obnovljeni su prozori, vrata i kamena fasada džamije. Iste godine Islamskoj zajednici Srbije izdate su mere tehničke zaštite za uvođenje podnog grejanja džamije, obnovu ogradnog zida i izgradnju abdesthane, poluukopanog objekta za ritualno pranje. Planirano je da se, pre izgradnje abdesthane, obave završna arheološka iskopavanja, kojim bi se kompletirali podaci u vezi sa objektima na parceli. U vezi sa izdatim uslovima Islamska zajednica Srbije nije podnosila projekte na saglasnost, te nije pristupljeno izvođenju planiranih radova, izuzev dela ogradnog zida 2011. godine, bez pribavljene saglasnosti Službe zaštite – ističu u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Bajrakli džamija sagrađena je između 1660. i 1688. godine kao zadužbina sultana Sulejmana Drugog. Njen naziv datira od osamdesetih godina 18. veka kada je na džamiji istican bajrak kao znak za početak molitve u svim varoškim džamijama. Za vreme austrijske vladavine, 1717–1739, pretvorena je u katoličku crkvu. S povratkom Turaka obnovljena je u džamiju 1741. Posle odlaska Turaka iz Beograda zdanje je rekonstruisano i od 1868. godine služila je kao jedina džamija preostalom muslimanskom stanovništvu. Upisana je u registar kulturnih dobara 1979. kao kulturno dobro od velikog značaja, a dvadeset godina kasnije pripala je zaštićenoj okolini prostorne kulturno-istorijske celine Područje oko Dositejevog liceja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR