Glas Javnosti

MINISTARSTVO PLAĆA, ALI DUGOVI SE I DALJE GOMILAJU?  Kraljevačka bolnica `Studenica` bila u blokadi 52 dana! Dom zdravlja iz Ćuprije je ipak neslavni rekorder (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Čak 52 dana bio je blokiran račun Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu, saznajemo uvidom u podatke na sajtu Narodne banke Srbije. Naime, u odeljku pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati, prikazano je da je bio u blokadi od 22. 06 do 13. 08.

Nejasno je zbog čega su bili u blokadi, jer se tužbe pacijenata za nesavesno lečenje ili mahom odbacuju ili se ide na vansudska poravnanja. U želji da proverimo zašto su bili u tolikoj blokadi, i ko im je pomogao da izmire dugovanja, kao i da li je to uticalo na nabavku medicinskog materijala i lekova, kontaktirali smo direktora dr. Zorana Mrvića, međutim od njegove sekretarice dobili smo odgovor da je u Beogradu na sastanku u Ministarstvu zdravlja.

Budući da je Krizni stab juče saopštio da je zbog nepoštovanja epidemioloških mera tokom vikenda a pred početak školske godine, zatražen povećan inspekcijski nadzor, pa i građani pozvani da prijavljuju slučajeve, pretpostavljamo da će i direktorima zdravstvenih ustanova, biti naloženo da obezbede strožije poštovanje propisanih mera i da takvo ponašanje sankcionišu.

Kako nezvanično saznajemo iz dobroobaveštenih izvora, pre pet godina je otvoren poseban račun iz kojeg se isplaćuju plate zaposlenima, baš iz razloga da ne bi čekali na to, ukoliko se dogodi blokada, pa pretpostavlja da su verovatno neka neisplaćena potraživanja firmi koje su radile sa bolnicom, a putem tendera.

-Dešavalo se dva puta da se plate nisu isplaćivale, jer prethodni direktori to nisu radili da bi uspeli da namire nagomilane dugove.  Ipak, ovaj drugi koji je bio pod blokadom uticao je na nabavku repromaterijala za bolnicu kao i medikamenata, što može da utiče i na kvalitet lečenja pacijenata. Vešt advokat bi to mogao da iskoristi u slučaju neke tužbe i da istakne da je zbog manjka lekova pacijent dobijao neadekvatnu negu. Ipak, u slučaju da se spor i dobije, uglavnom se išlo na vansudsko poravnanje baš zbog toga da se račun ne bi našao u blokadi. Ukoliko pacijent ili njegova porodica smatra da je lečenje bilo nesavesno upravo iz tog razloga, i dođe do prijave, procedura nalaže da direktor oformi komisiju za kontrolu, isto to radi i Ministarstvo, pa onda dolazi zdravstvena inspekcija koja istražuje ceo slučaj. Ali u većini primera to se zataška, jer neophodno je da se ima i iskaz doktora, što je uglavnom nemoguće, jer je većina u strahu za svoje radno mesto, kaže nam izvor upućen u ovu problematiku.

Iako pravnici smatraju da sudovi neće udovoljavati zahtevima građana koji se nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji usled epidemije virusa korona odluče da tuže državu za pretrpljenu duševnu bol, naš sagovornik ističe da nije “viša sila” razlog i nedostatka adekvatne opreme za pacijente, lekare i medicinsko osoblje.

-I u tom slučaju, mora da se ima iskaz doktora da nema opreme i da je to razlog eventualno nesavesnog lečenja, što je skoro nemoguće, kao i to da odbije da radi baš zbog tog razloga. O tome svedoči i više od 30 preminulih doktora, od koji je 25 utvrđeno da je zbog direktne veze sa koronavirusom, ističe on.

Prema podacima “Nove ekonomije” rađenim 1. aprila prošle godine, blokirane podračune u tom trenutku imalo je čak 28 zdravstvenih ustanova u Srbiji i to po osnovu izvršnih sudskih presuda u iznosu od četiri milijarde dinara, navedeno je u obrazloženju Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je bio u skupštinskoj proceduri. 2016 ta suma je iznosila basnoslovnih 100 miliona evra!

Nije poznat broj sudskih postupaka koji je sada u toku, a kako je pisalo u obrazloženju, različiti su uzroci koji su u prethodnom periodu doveli do blokade podračuna zdravstvenih ustanova, ali je broj tzv. neugovorenih radnika, odnosno neobezbeđen novac za njihove zarade bio jedan od glavnih  uzroka blokade.

Među najvećim dužnicima tada su bili Apoteka Bor, Apoteka Pančevo, Dom zdravlja Leskovac, Dom zdravlja Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opšta bolnica Jagodina, Institut za transfuziju krvi Srbije itd.

Uvidom u podatke na sajtu Narodne banke Srbije, Dom zdravlja Ćuprija čini se kao apsolutni rekorder, jer su u proteklih pet godina bili u blokadi čak 1828 dana, a ukupan iznos za taj period je 196.722.409,53 dinara!

Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, poverioci od Zdravstvenih ustanova koje su u blokadi svoja sredstva naplaćuju preko sudskih izvršitelja, zaplenom medicinskih aparata, vozila hitne pomoći i zaostalih lekova na lageru.

Glavni razlozi blokada računa vuku korene još iz 2006. godine, kada stomatolozima nisu bile isplaćene plate, zbog čega su oni tužili zdravstvene kuće. Osim toga, bili su im blokirani računi i zbog neplaćanja lekova i medicinskih sredstava nabavljačima, kao i zbog nenamenskog trošenja novca koji im je RFZO isplaćivao. Pojedini direktori trošili su ta sredstva na plate i stimulacije zaposlenih, ali i na radnike koje su primali bez ikakvog plana, pisali su mediji.

Prema objavljenim podacima, lekove za potrebe blokiranih ustanova RFZO sada plaća direktno dobavljačima. Isto je i kada su u pitanju krv i produkti od krvi, energenti.

-Dugovanja zdravstvenih ustanova je nasleđen problem, koji se godinama akumulirao. Na kraju je doveo u opasnost opstanak kompletnog zdravstvenog sistema. S tim u vezi, preduzet je niz mera kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova, pa i onih u blokadi. Svi troškovi zdravstvenih ustanova su poslednjih godina izmirivani na vreme, čak i pre isteka zakonskog roka, tako da nije bio napravljen nijedan novi dug u ovom period, isticali su za medije nadležni iz Ministarstva zdravlja još 2016 godine.

Zbog toga je nejasno iz kog je razloga kraljevačka opšta bolnica bila u blokadi od 22. juna.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR