Glas Javnosti

Ministarstvo: Kraj školske godine po planu

Društvo
Autor: Глас јавности

Ministarstvo namerava da ispoštue nastavni kalendar: đaci na raspustu celo leto, a moguće produženje najviše 7 dana

Školska godina završiće se prema ranije planiranom školskom kalendaru - polovinom juna. Produženje je moguće najviše za nedelju dana, ukoliko bude potrebno više vremena da se zaključe ocene. Deca ne treba da budu žrtve i ostanu bez letnjeg raspusta. Rečeno  je medijima  u Ministarstvu prosvete, povodom informacija da bi đaci mogli da idu u školu do 15. avgusta, a da školska godina počne 15. septembra. Za to, kažu, nema potrebe jer se nastava odvija na daljinu i sve što je predviđeno školskim planom i programom biće završeno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je moguće da se deca u školske klupe vrate početkom juna, ukoliko se za to steknu uslovi. U školu bi išli dve najviše tri nedelje i taj period iskoristio bi se za zaključivanje ocena. Šarčević je rekao i da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.
- Nisam voljan da se to desi brzo. Školska godina po zakonu traje do 31. avgusta, ali mi imamo dovoljno vremena da sve završimo na vreme. Pred nama je ceo maj, a nastava na daljinu ići će i dalje - naveo je Šarčević.

Takođe, mala matura planirana je prema ranijem rasporedu, a to je sredinom juna, ukoliko epidemiološka situacija bude to dozvoljavala. Proba male mature elektronskim putem planirana je za 22, 23. i 24. april, a proba male mature na tradicionalan način "papir-olovka" biće održana kada se završi vanredno stanje. Posle toga sledi "pravi" završni ispit, koji će, takođe, biti održan na stari način - "papir-olovka". I upis na fakultete će biti najverovatnije održan po ranijem planu - od 22. juna i to uz prijemne ispite.

Inače, časove na daljinu nastavnici će snimati od kuće, a snimanje u OŠ "Ivan Goran Kovačić" prekinuto je, kako bi nastavnici bili pošteđeni rizika od zaraze.

- Rad na daljinu je usavršen i to tako što će od sada nastavnici snimati časove od kuće - rekao je Šarčević. - Nema potrebe da nastavnik stoji u nekom imaginarnom studiju ili studiju RTS i snima časove. Distribuirali smo oko 70 laptopa koje Ministarstvo ima, a Unicef je dao softver za to.

Postoje indicije da je snimanje za RTS prekinuto nakon što su pojedini iz Ministarstva, koji su prisustvovali snimanjima, kao i direktor škole otkrili da su zaraženi koronom.

(Izvor: Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR