Glas Javnosti

Ministarstvi kulture sprečilo prodaju memorijalnog parka BOŠKO BUHA kod Prijepolja!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo kulture i informisanja s ministarkom Majom Gojković na čelu reagovalo je povodom najavljene licitacije Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci kod Prijepolja 28. januara i zatražilo da se prodaja obustavi.

 Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje d. o. o." u stečaju za 44,6 miliona dinara.

- Naši zakoni obavezuju agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, da kada se pojave kulturna dobra da obaveste državu i da postoji pravo preče kupovine.

Maja Gojković ističe da je ministarstvo kulture i informisanjamomentalno reagovalo. 

- Sprečeno je. Čim sam dobila prvi dopis odmah smo reagovali i da je obavešteno i ministarstvo finansija. I da smo zaustavili ovu prodaju od uzuzetnog kulturnog značaja. Određen je tim sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika, koji treba da urade ekspertizu i da jasno razgraničimo šta je kulturno dobro. Ubeđena sam da će se u budućnosti razgovarati sa lokalnim samoupravama - rekla je Maja Gojković.

Ko je bio Boško Buha?

Boško Buha (Gradina, kod Virovitice, 1926 — Jabuka, kod Prijepolja, 27. septembar 1943) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, legendarni pionir i borac-bombaš Druge proleterske brigade i narodni heroj Jugoslavije.

Isticao se i u kasnijim borbama Druge proleterske brigade, a posebno u borbama tokom bitke na Neretvi i bitke na Sutjesci. Poginuo je septembra 1943. godine kada je kamion u kome se nalazio u blizini sela Jabuka, kod Prijepolja, naišao na četničku zasedu. Sahranjen je u Pljevljima.

Za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951. godine. U selu Jabuci je 1960-ih godina izgrađen Memorijalni kompleks posvećen Bošku Buhi i drugim pionirima i omladincima poginulim u Narodnooslobodilačkom ratu.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR