Glas Javnosti

MINISTARKA UPALILA ALARM: Decu u najmlađem dobu upozoriti na opasnosti koje VREBAJU NA INTERNETU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da deci u najranijem dobu treba usaditi svest o vrednosti i bezbednosnim rizicima koje donosi internet, naročito u doba pandemije koja je naglo preusmerila društvo na onlajn platforme.

- Ukazivanje na značaj bezbednosti na internetu je važno da bismo afirmisali korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na pravilnu selekciju sadržaja i bezbednosti - rekla je Matić na konferenciji koju je organizovao Unicef povodom Dana bezbednog interneta.

Dodala je da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada primio "više od 26.000 poruka, mejlova i poziva“ i obradio više od 5.000 predmeta, među kojima je 342 poslato drugim institucijama na razmatranje.

- Za sada je Centar jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost deci i građanima da se besplatno obrate i dobiju savet u vezi sa zaštitom na internetu - objasnila je Matić.

Naglasila je važnost infrastrukturnih projekata i istakla projekat izgradnje lokalne računarske mreže, koji je, prema njenim rečima, do sada završen u oko 1.240 škola u Srbiji.

Matić je istakla da Ministarstvo telekomunikacija radi na zaštiti dece kroz podršku infrastrukturnim projektima i sprovođenje programskih aktivnosti, ali da je za regulisanje ove oblasti neophodna saradnja drugih sektora, roditelja i nastavnika.

Unsplash/Giovanni Gagliardi

- Ključ jačanja zaštite dece je podizanje digitalne pismenosti, a za razvoj kritičkog primanja sadržaja je važna modernizacija obrazovanja i digitalizacija obrazovnog procesa - kazala je Matić.

Direktorka Unicefa za Srbiju Dejana Kostadinova istakla je da je pandemija donela jednu pozitivnu stvar - prelazak na digitalne usluge i platforme u nekim od oblasti koje su povezane sa decom, kao što su zdravstvo, obrazovanje, rad na daljinu, finansije.

- U nedostatku globalne regulative, većina kompanija se samoreguliše i donosi jednostrane odluke o stvarima kao što su privatnost i zaštita podataka. Sve više pažnje se poklanja definisanju pravila i normi kojima se uređuje interent - rekla je Kostadinova.

Ona je podsetila da je Komitet za prava deteta prošle godine usvojio Opšti komentar o pravima deteta u digitalnom okruženju, koji pruža smernice vladama i koji ističe da delotvorna zaštita u digitalnom okruženju zahteva učešće svih aktera.

- Informisanje dece i njihovo osnaživanje za bezbedno korišćenje interneta predstavljaju ključnu liniju odbrane, a poslovni sektor ima značajnu ulogu kroz uvođenje brojnih alata i rešenja - naglasila je ona i dodala da se mere za ublažavanje potencijalnih rizika moraju uskladiti sa pravima dece.

Kostadinova je dodala da će Unicef, u partnerstvu sa Asocijacijom industrije video igara Srbije i Nacionalnom asocijacijom za etičke standarde u oglašavanju, nastaviti da radi na podizanju kapaciteta i unapređenju smernica za odgovorne poslovne prakse u svim sektorima.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR